Kıyıdan Levrek avı
Maalesef son yıllarda tüm balık türlerinde olduğu gibi levrek balığı da denizlerimizde oldukça azalmıştır. Bunun sebebi, bilinçsizce ve aşırı avlanmadır. Bu yazıyı okuyan tüm balıkçılardan ricamız balık avlarken hangi balığın hangi boylarda yakalanabileceğinin bilgisine sahip olması ve bunu diğer balıkçılarla ısrarla paylaşmasıdır. Ayrıca, kaçak ve yasadışı avlanmaları ilgililere düşünmeden ihbar etmek hepimizin toplumsal ve kanunen sorumluluğumuzdur. Unutmayalım! Doğal kaynaklar sürdürebilirlik üzerine kuruludur; bunun farkında olmadan avlanırsak dengeyi geri dönüşsüz biçimde bozarız.
Levrek(Dicentrarchus Labrax), balık meraklılarını en fazla heyecanlandıran balıklardan biridir. Ülkemizde genellikle Marmara, Ege ve Ak deniz kıyılarında görülür. Levrek balığı 15 kg kadar büyüyebilir. Sonbahar ve kış aylarında üremek için kıyılara yaklaşırlar. Dere ağızlarında, acı su denilen kısımlarda da sıklıkla bulunabilir. Ekim ayından itibaren Karadeniz ve Marmara denizinden Ege denizine doğru büyük göçler gerçekleştirirler. Bu sebeple sonbahar aylarında Çanakkale ve Kuzey Ege kıyılarında bolca avlanır.
Mera seçimi: Kıyıdan levrek avı yapacakların ilk dikkat etmesi gereken husus tüm balık avlarında olduğu gibi uygun mera seçimidir. Levrek genellikle sonbahar ve kış aylarında kıyıya yaklaşır. Bunun dışında liman içlerinde hemen her mevsim avlanabilir. Kıyıda kırma taşlıkların kumluk alanlarla buluştuğu yerlerde avlanma ihtimali yüksektir. Ayrıca çırpıntılı sularda taşlık burunlara ve yeterli dalga da kumsallarda kıyıya iyice yaklaşırlar. Çünkü dalgalarla birlikte kıyıdaki küçük kabuklular ve balıklar levreklerin hedefi haline gelirler. İşte levrek bunları avlarken siz de onu avlayabilirsiniz. Ayrıca levrek küçük derelerin denizle buluştuğu acı su diye tabir edilen yerlerde de sıklıkla bulunur.
Zaman seçimi: Levrek avlamak için en uygun saatler sabahın ilk ışıklarıdır. Çünkü levreğin en hareketli olduğu zaman sabah saatleridir. Özellikle sonbahar ve kış aylarında at-çek yaparak veya yemli takımlarla sabahın ilk saatleri verimli olacaktır. Yine, gün batımı saatlerinde de levrek avı yapılabilir. Levreğin güneşli ve dingin havalarda kolay kolay avı yapılmaz.
Takım seçimi: Levrek avında iki temel teknik vardır: biri at-çek(spin otacılık) diğeri yemli yapılan avdır. Bu yazıda yemli av üzerinde durulacaktır. Çünkü at-çek avcılığın teknikleri başka bir yazının konusu olacak kadar detaylıdır.
Levrek avına en uygun takım önde tek iğneli gezen kurşunlu şeytan çarpması denilen takımdır. Bu takımda yaklaşık 40-50 cm uzunluğunda bir ayak (ayak olarak kullanılacak misina 30 mm den kalın olmamalı) misinanın ucuna uzun pala metalik renk sağlam bir iğne bağlanır. uzun palalı iğneler levrek avında daha avcıdırlar. Bu ayak bir fırdöndü yardımıyla ana bedene kurşun da eklendikten sonra bağlanır. Kurşun ise delikli kurşun olmalıdır değilse klipsli bir fırdöndü yardımıyla normal kurşun kullanılabilir. Kurşun ana beden üzerinde hareket edecek şekilde takılır. Bu şekilde yem su içerisinde serbest bir şekilde gezinebilir ve balığın dikkatini daha fazla çeker. Yine levrek yemi hemen yutmayıp kusabildiği için gezen kurşun sayesinde tuzağı fark etmez. Burada dikkat edilecek husus oltaya birazcık boşluk vermek gerektiğidir. Bu şekilde levrek yemi ağzında dolaştırırken hiçbir zorlanmayla karşılaşmaz ve şüphelenmeyince de yemi yutar.
Yem seçimi: Yemli avda ilk husus yem seçimidir. Levrek hemen tüm yemlere atlayan bir balıktır. Çok ürkek olmasına karşın oldukça meraklıdır da. Tavuk göğsüyle bile avlanabilir yeter ki, doğru zamanda doğru yerde olun. Buna rağmen avcılığı hiç de kolay değildir. Takımların ustalıkla ayarlanması gerekir zira zorlu bir balıktır. Yem olarak levrek avında en çok canlı kefal (İspari ve diğer küçük balıklar da olabilir), sardalye, boru kurdu, sülünez ve yengeç kullanılır. Canlı kefal 10-12 cm geçmemelidir. Yakalandıktan hemen sonra sırtından geçirilecek tek kanca yardımıyla gezen kurşunlu takımla bırakma yapılır. Bu esnada kefalin fazla zarar görmemesine dikkat edilmelidir. Sardalye ya Kıbrıs sarması şeklinde oltaya bağlanır ya da yüzük dilimler halinde kancaya geçirilir. Yemin çabuk düşmemesi ve küçük balıklar tarafından kolayca düşürülmemesi için yem ipiyle sarılması işinizi kolaylaştırır.
Dediklerinizin aynısını yaptım; ancak bir tane dahi levrek yakalayamadım. Acaba başka püf noktaları var mı?
Israrla devam et;balıkçılık sabır işidir. Zamana ve bölgeye göre bazı ayrıntılar değişebilir. Eğer bu yöntemlerle balık tutamıyorsanız öncelikle av yapacağınız merada levrek olduğuna emin olunuz.
Merhabalar
İstanbul Avrupa yakası levrek çipura için mera tavsiyesinde bulunursanız sevinirim
Şahin Bey maalesef avlanmadığım ender yerlerden biri İstanbul 🙂
levrek ve palamut için boğaza gideceksiniz. çipura daha çok ege ve akdenizde bulunur.Rast gelsin
Abi öncelikle gerçekten tüm yazılarını ve web siteni çok beğendim. Tam bir deneyim yeri olmuş. Yalnız sayfaya girdiğimde nereye ne yazdığımı cevaplanıp cevaplanmadığını göremiyorum. Bildirim sistemi ya da herhangi birşey bulunmuyor sanırsam. Ki çoğu kişi bence aynı durumdadır. Yazdığım konuyu bulup cevabı arayana kadar 15-20dk arama yaptım sayfada.. Buna bir çare bulunursa bence çok iyi bir web sitesi olacaktır.
Sorum ise kendo 125f limon 21gr sahte ile ufak bir derenin denize aktığı şile tarafında bir yerde levrek avlayabilir miyim sizce? Ya da farkli tipte silikonlar jigler vb mi edinmek lazım. Ayrıca lüfer palamut ve levrek için en avcı uygun fiyatlı sahteler nelerdir sizce? Çok teşekkürler. Birde herhangi bir mail adresiniz vb mevcutmudur yada grup vb?
Merhaba,
Yorumunuz için teşşekür ederim. Eleştiriniz konusunda çok haklısınız. Siteden sorumlu arkadaş bu konuyla ilgilenecek. Yakında forum bölümü oluşturmak gibi bir planımız var. bu sürede ben balıkçılık konularında elimden geldiğince yardımcı olmaya devam edeceğim.
Spin balıkçılıkta herhangi bir sınır yoktur. farklı seçeneklerin elinizde bulunması her zaman avantaj sağlar. İşinize yarayacak bazı sahteleri önerebilirim.
Dere ağızları levreğin sıklıkla bulunduğu yerlerden biridir. sabah sularında levrek bulma şansınız yüksektir. 125f limon levrek için iyi bir sahtedir. hemen her merada denenebilir. Ben farklı renklerini de kullanıyorum. Kendo fiyat performans anlamında en iyi sahtelerden biridir. dere ağızlarında sakin sularda silikon da yapılabilir. Delalande silikonlar oldukça başarılı av verebilir. üstelik takılma riski düşüktür. Pugachev’s gibi su üstü sahteler de çırpıntısız sularda, dere ağızlarında sabah suyunda iş yapar. Biraz pahalı ama benzer ucuz modeller var. daha hesaplı olsun diyorsanız oldukça başarılı ges modelleri var. onlara yönelin derim. sarı turuncu ve kırmızı kafalı modeller her zaman iş yapar. dilerseniz instagram adresimizden fotoğraf paylaşabilirim. Levrek sahteleri ile ilgi yazımızı okumadıysanız buradan ulaşabilirsiniz.
Fiyat/ performans açısından Sawage Gear ürünleri lüferde ilk sıraya yerleşir. Lüfer ve diğer hızlı balıklar için Sawagear Seeker çok avcıdır. limon veya beyaz olanı bulamazsanız green silwer rengini kullanabilirsiniz. Savage Gear Psycho Sprat serisi jig için fiyat performansı yüksektir. Glow Zebra ve pink renkleri öneririm. Hansen kaşıklar da lüfer avında başarılıdır.
son olarak Levrek için sabır ve tecrübe gerçekten önemlidir. kolay sonuç alamayabilirsiniz. ancak vazgeçmezseniz mutlaka istediğiniz balıklara ulaşırsınız.
bol şans dilerim…
merhaba ben levrek avi yapmak istiyorum hem denizde hem irmak ta avlanabilecegim bi kamis onerebilir misiniz motorum okuma aria 30 a