En İyi Lastik Markası Hangisidir
Bir otomobilin en önemli harici yerlerinden biri lastikleridir. Hatta güvenlik açısından bakılırsa en önemli araç dışı unsurdur lastikler. Çünkü bütün güvenliğiniz bu dört tekerin performansına ve dayanıklılığına bağlıdır. Tabii kazaya sebep olan diğer unsurları dışarıda bırakarak bunu söyleyebiliriz.
Ülkemiz şartları göz önünde tutulduğun araç sahiplerinin hangi lastiği tercih edecekleri önemli bir soruna veya soruya dönüşebiliyor. Biz bu yazıda olabildiğince tecrübelerden yararlanarak hangi lastiği seçebileceğinize dair bir fikir vermeye çalışacağız.
Ülkemizde doğal olarak lastik alırken ilk dikkat ettiğimiz husus fiyat oluyor. Maalesef lastik fiyatları da son dönemde her şey gibi oldukça yükselmiş bulunuyor. Buna rağmen aracımızdaki lastik ömrünü doldurduysa almamazlık edemiyoruz ve bütçemize uygun olanı alıyoruz genelde. Bir lastiğin yaklaşık dört yıl ömrü vardır. Veya 40-50 bin km arası bir yol ömrü olur. Aracınızı fazla kullanmıyor dahi olsanız; mesela 4 yılda 10 bin km yol yaptınız benim lastikler hala yeni diye düşünebilirsiniz. Fakat bu biraz yanıltıcı olabilir. Zira yukarıda da dediğimiz gibi dört yıldan sonra lastikler verimlerini kaybeder sertleşir ve çatlamaya başlarlar. Yani az kullanmış olsanız dahi lastiğinizin performansı ve güvenirliği düşmüştür. O yüzden lastik alırken lastiğin yanak kısmında hangi tarihte üretildiğine dikkat etmeliyiz. Rafta 2-3 yıl duran lastiklerden uzak durmalıyız.
Gelelim hangi markayı neye göre tercih edeceğimize. Ülkemizdeki yol şartları göz önünde tutulduğunda alacağımız lastiklerin dayanıklı yapıya sahip olması gerekir. Bunun içinde kendini ispat eden bazı markalar düşünülebilir. Özellikle bozuk yapılı, bol çukurlu, taşlı yollarda seyahat ediyorsanız alacağınız lastiğin yanaklı olmasına dikkat etmelisiniz. Örneğin düzgün asfalt yollarda seyahat edenler Michelin lastiklerin performans ve dayanıklılığından memnunken, bozuk yollarda araç kullananların en son tercih edeceği markaya dönüşmüştür. Çünkü yumuşak ve konforlu yapısı yanakların inceliği bu lastiğin ülkemiz şartlarında kullanımını olumsuz etkilemektedir. Kullanan birçok kişi yanak kısmından çabuk balon yaptığını belirtmiştir.
Ülkemiz şartlarında bozuk yolların fazlalığı hesaba katıldığında alacağınız lastik biraz sert olmalı. Sert olunca konfor düşer ses yapar diyorsanız o başka. Ama lastiğin bozuk yollarda uzun ömürlü olması biraz da bu sert yapısına bağlıdır. Pirelli, dünya çapında bilinen bir markadır ve ülkemizde de oldukça geniş kesim tarafından kullanılmaktadır. Pirelli lastikler dayanıklılık ve performans bakımından en üst sınıf lastiklerin içine girer ülkemiz şartları için de oldukça uygundurlar. (Ben şahsen beş yıl sorunsuz kullandım). Sertlikten kaynaklı yol sesi yapma sorunu yapabilir fakat yeni araçlarda ses yalıtımının daha iyi olması sebebiyle bu sorunun çok dert edileceğini düşünmüyoruz. Pirelli’nin tek eksi tarafı fiyatı. Genellikle piyasada ki en pahalı lastiklerden biridir. Eğer bütçeniz müsaade ediyorsa Pirelli marka lastikten şaşmamanızı öneririz.
Ülkemiz yol şartları ve fiyat performans göz önünde bulundurulduğunda öne çıkan ilk markalar bize göre, Continental, Lassa ve Bridgestone.( Üçünü de uzun süre kullandım. Hem de oldukça kötü yol koşullarında fiyat performans açısından bana çok başarılı geldiler. Bridgestone, Lassa’ya göre daha yumuşak bir lastik. İkisi de aynı fabrikada üretiliyor zaten)Continental hem konforlu hem de oldukça sağlam bir lastiktir. Bridgestone ve Lassa yerli üretim olması hem de ülkemiz yollarına uygun üretilmeleri ve fiyatlarının çok yüksek olmaması sebebiyle tavsiye edebileceğimiz bir lastik markasıdır her ikisi de. Petlas da son yıllarda göze çarpan bir yerli marka oldu. Fakat Lassa veya Bridgestone’n kadar iyi performans sunduğunu söyleyemeyiz. Performans ve tutuş yönünden sürücülere sorun yaşatabiliyor.
Nokian, Goodyear, Hankook, Pirelli gibi markalar da kendilerini ispat etmiş ve kimi kullanıcılardan geçer not almış lastik markalarıdır.
Özellikle kış lastiği tercihinde Goodyear öne çıkmaktadır. Fakat normal lastik seçiminde Goodyear’ı pek tercih edemeyeceğiz. Bozuk yollarda pek dayanıklı olmuyor.
Hankook diğerlerine göre daha ucuz sayılabilir fakat fiyat performans anlamında oldukça tatmin edici olacaktır.( iki yıldır hiçbir sorun yaşamadım).
Nokian, oldukça pahalı fakat kullanıcılarını yeterince tatmin eden bir marka olarak göze çarpmaktadır.
Cormoran, Michelin’in yan sanayi olarak gösterilse de tam olarak öyle değildir. fiyat yönünden cazip olsa da kalite, konfor ve performans yönünden tavsiye etmiyoruz.
Yukarıdaki açıklamalarımız Işığında sağlamlık, performans, konfor ve müşteri memnuniyeti yönünden bir lastik sıralaması yaparsak:
-
Pirelli
-
Michelin
-
Continental
-
Bridgestone
-
Lassa
-
Hankook
-
Goodyear
-
Nokian
Unutmayın lastiklerinizi zamanında değişerek yol güvenliğinizin size ait olan kısmını yerine getirmiş olursunuz. Lastiklerinizin bakımını ve durumunu sık sık gözden geçiriniz. Her 10.000 km de bir rod ve balans ayarlarını kontrol ettirin. Uzun yola çıkmadan muhakkak lastik basıncınızı kontrol ediniz. Lastikleriniz çatlamaya başlamışsa artık ömrünü dolduruyor demektir. Bunu görünce gecikmeden değişmeniz gerekir. Bu çatlamalar önce lastiğin iç tarafında başlar ve siz kontrol etmedikçe görmeniz çok zordur. Burada bütün lastikleri değerlendirecek bilgi sahibi değiliz. Fakat kullanımlarımız ve deneyimlerimiz ölçüsünde sizlere faydalı olacağını düşündüğümüz bilgilerimizi aktarmaya çalıştık.
Falken 310ze lastikleri için öneriniz nedir karasız kaldım teşkr