Outdoor ayakkabı tavsiyesi

Outdoor Ayakkabı Seçimi:

Outdoor ayakkabı seçimi doğaseverler ve doğa yürüyüşleri yapmayı sevenler için önemlidir. Zira saatlerce bozuk ve zorlu yollarda gerçekleşen yürüyüşler vücudun bütün yükünü çeken ayakları yıpratır. Bu yıpranmayı en aza indirebilmek için iyi bir ayakkabı seçimi şarttır. Gerçi artık insanlar doğa yürüyüşleri için olmasa bile outdoor ayakkabıları sağlamlıkları ve rahatlıkları için tercih etmekteler. Yine bu ayakkabıların şıklığı ve gösterişli olmaları da tercih sebebi olmaktadır. Tabii iyi bir ayakkabı için kayda değer bir ödeme yapmanız gerekir. Ancak doğru tercih yaptığınızda aldığınız ürün parasının karşılığını verecektir.

Trekking için Salomon, North face, Colombia, Jack wolfskin, Merrel, Mammut, Adidas, Keen, Karrimor gibi markalar öne çıkmaktadır. Bu marklar genellikle aldıkları parayı hak ederler.

Trekking ayakkabıların neden daha konforlu bir yürüyüş sunma sebeplerine gelirsek. Bu ayakkabılar bazı temel özelliklere sahip olmalıdırlar. Bu özelliklerin başında su geçirmezlik( waterprof, gore-tex) gelir. Zor koşullarda ayaklarınızın ıslanmasını önleyerek ayakların kuru kalmasını sağlar bu da olumsuz hava koşullarında uzun zaman geçirdiğinizde sağlığınızı ve ayaklarınızı korur. Ayaklarınız kuru kaldığında başta mantar olmak üzere birçok hastalıktan da korunmuş olursunuz. Yine bu ayakkabıların sunduğu başka önemli bir özellik ise; ayağınızın ayakkabı içerinde nefes alabilirliğidir(gore-tex, texapore). Bu özellik soğuk havayı ve suyu geçirmeden ayağınızın hava alarak terlemesini önleyip ayağınızın kuru kalmasını sağlar. Başka bir özellik ise taban yapısıyla ilgilidir. Birçok ayakkabı üreticisi (kontagrip, vibram, gripex) farklı isimlendirir bu tabanları. Taban yapısı ayakkabı için oldukça önemlidir. Çünkü taban hem ayakkabının dayanıklılığını gösterir hem de ayaklarınızın altının fazla zedelenmesini önler.  Sadece alt taban değil ayakkabının orta tabanı da önemlidir. Özellikle salomon markasının bazı ayakkabılarında kullandığı ortholite orta tabanlar uzun süreli yürüyüşler için idealdir.

Bu kadar bilgiden sonra gelelim tavsiyelere. İlk kez outdoor ayakkabı alacaklar öncelikle imkânları varsa bu ayakkabıları görerek ve deneyerek almalıdırlar. Çünkü bu ayakkabıların diğer ayakkabılara göre daha dar ve sıkı kalıpları vardır. İnternetten denemeden alacaksanız normal spor ayakkabılarda giydiğiniz numaradan bir numara büyük almanızda fayda vardır. Özellikle de taraklı ayak yapısına sahipseniz. Outdoor ayakkabılar ayağınızı iyice sardıkları için inişlerde tırnak ezilmesi yaşamazsınız.

Outdoor ayakkabıyı hangi amaçla aldığınız da önemlidir. Sadece günlük kullanım için alacaksanız çok fazla detaya inmenize gerek yoktur. Ancak doğada uzun yürüyüşler veya koşu içinse dikkat etmek gerekir. Yürüyüş ve koşu için daha yumuşak tabanlı ürün tercih edilmeli, dağ tırmanışı ve taşlık araziler için ise daha sert tabanlar tercih edilmelidir.

Hangi markayı tercih edeceğiniz bu ürün için ayıracağınız paraya bağlıdır. Yukarıda adı geçen markalar outdoor ayakkabı alanında kendini ispat etmiş markalardır. Modelini beğendiğiniz herhangi bir ürünü alabilirsiniz. Piyasadaki fiyatının çok altına olanlara dikkat edin çünkü bunların taklit olma ihtimali yüksektir. Özellikle Salomon’un speedcros serisinin çok fazla Çin üretimi sahtesi internette mevcuttur. Bunlar her ne kadar görünüş olarak güzel dursalar da dayanıklılık açısından oldukça kötüdürler, paranıza yazık olur.

Alacağınız ayakkabıda su geçirmezlik ve nefes alabilirlik özelliklerinin bulunmasına da dikkat ediniz. Çünkü bu iki özellik tabandan sonra ayağınız için en önemli unsurlardır. Yürüyüşte en son isteyeceğiniz şey ayaklarınızın ıslanmasıdır. Yine yukarıda ismi geçen markalar bu iki özellik açısından güven verirler.

Son olarak dayanıklılık ve konfor açısından Salomon, Mammut ve Adidas(terex) markası deneyimlerime göre daha öne çıkmaktadır. Tabi herkesin deneyimi ve kullanış biçimi farklılık gösterdiğinden farklı sonuçlara ulaşmak da mümkündür.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir