Lastik Üretim Tarihi Nerede Yazar
Lastiklerin ömrü sadece kullanımımızla sınırlı değildir. JATMA (Japan Automobile Tyre Manufactures Association / Japon Otomobil Lastiği Üreticileri Derneği) lastik ömrü hakkında şöyle bir açıklama yapmıştır:
Binek ve hafif ticari araçlara yönelik kullanılmış veya kullanılmamış (yedek-stepne dahil) lastikler üretim tarihinden sonra on (10) yaşını doldurmuş ise, gözle görünür herhangi bir hasara veya şekil bozukluğuna sahip olmasa dahi ya da diş dibi derinliği kullanım için yeterli gözükse dahi yenileri ile değiştirilmelidir.
JATMA’nın açıklamasının yanında lastiklerin raflarda beklerken maruz kaldıkları ısı, nem, duruş pozisyonları da lastik ömrünü etkileyen faktörler olur. Yani mümkünse lastik alırken üretim tarihi en yeni olanları tercih etmeliyiz.
Üretim tarihi ile beraber bir lastiğin ömrünün 10 yıl olduğunu düşünebiliriz. Yani üretiminden 2 yıl sonra aldığımız bir lastiği normal koşullarda 8 yıl daha kullanabiliriz. Ancak bilmeliyiz ki, lastiklerin ömrünü belirleyen en önemli unsur lastikleri kullanma biçimimizdir. Doğru bir kullanımla bir lastiğin ömrü 10 yıla kadar çıkabilse de düzenli kontrollerle lastiğimizin durumundan haberdar olmamız daha mantıklıdır.
Lastik yaşını lastiğin yanağında “DOT” yazısından sonra gelen sayılara bakarak anlayabiliriz. Son dört rakam, lastiğin hangi yılda ve o yılın hangi haftasında üretildiğini gösterir. Bu dört rakamın ilk ikisi yılın hangi haftasında üretildiğini gösterir .Bunlar: 01/ 53 arasında değişir. Son iki hanesi ise lastiğin üretim yılını gösterir.
Örneğin: Üzerinde DOT ………… 2219 sayısı okunan bir lastik 2019 yılının 22. haftasında üretilmiştir.