
Doğru insanı bulduğunuzdan eminsiniz ve ona hayatınızın en önemli teklifini mi edeceksiniz; eşinizi veya sevgilinizi özel bir günde, özel bir hediyeyle mutlu etmek mi istiyorsunuz? Bu önemli teklifi ya da özel günü daha özel kılmak için akla gelen ilk ve en önemli hediye seçeneği tüm kadınların hoşuna gidecek bir tek taş yüzük almaktır. Sevdiğiniz insana tek taş yüzük almaya karar verdiniz ya da kendi tek taşınızı kendiniz alacaksınız fakat işe nereden başlamanız gerektiğini, yüzük satın alırken nelere dikkat etmeniz gerektiği bilmiyorsanız yazımız size yardımcı olacaktır.
İlk yapmanız gereken öncelikle bütçenizi belirlemek ve bütçenize uygun bir yüzük arayışına girmektir. Yüzük fiyatlarını belirleyen belli ölçütler vardır ve bu ölçütlere göre yüzük fiyatlarında farklılıklar oluşur. Benzer özelliklere sahip yüzükler arasındaki fiyat farkının en önemli sebebi ve yüzük alırken en çok dikkat etmemiz gereken şey sertifikadır. Pırlantanın sertifikası pırlanta hakkındaki tüm bilgileri ve orijinalliğini garanti eder. Tektaş alırken ilk dikkat etmemiz gereken şey HRD (Hoge Raad voor Diamant – Pırlanta Üst Kurulu), IGI (Uluslararası Gemoloji Enstitüsü), GIA( Amerika Gemoloji Enstitüsü), AGSL ( Amerikan Mücevher Derneği Laboratuvarları), IDL( Uluslararası Pırlanta Laboratuvarı) gibi kuruluşlar tarafından verilmiş bir sertifikaya sahip olmasıdır.
Bütçemizi belirleyip sertifikalı olduğundan da emin olduktan sonra dikkat etmemiz gereken şey 4C kuralıdır. Peki nedir bu 4C kuralı? 4C, C harfi ile başlayan 4 İngilizce kelimeden gelmektedir. Bunlar: Kesim (Cut), Karat (Carat), Berraklık (Clarity) ve Renk (Colour)tir.
Karat
Karat ağırlık ölçüsü birimidir ve dolayısıyla pırlantanın büyüklüğünü ifade eder. Karat ölçüsünü belirlerken bütçenizi ve yüzüğü hediye edeceğiniz kişinin beklentilerini düşünmekte fayda vardır. 0.25 karat ile 0.60 karat arasındaki ölçüler ideal ölçüler sayılabilir. Tabi bütçenize göre daha küçük veya büyük ölçüler tercih edebilirsiniz. Elmas ölçülerini gösteren görseller bulunda da bunlar yanıltıcı olabilmektedir. En iyisi bir kuyumcuda canlı olarak görüp ölçüye karar vermektir.

Renk
Pırlantalar renksiz olarak bilinse de aralarında ufak ton farklılıkları vardır. Ne kadar renksiz ya da beyazsa o kadar değerlidir. İngilizce Diamond(elmas) kelimesinin baş harfi olan D’den Z’ye kadar renk skalası vardır ve D en parlak ve değerli elmasken Z’ye doğru sarılıklar ve dolayısıyla değer düşüklüğü görülmektedir. J’ye kadar yeterli beyazlıkta ve tercih edilebilir düzeydedir.

Parlaklık
Pırlantanın lekesiz ve izsiz olmasını ifade eder. Pırlantalardaki berraklık aralığı şu şekilde ifade edilir:
- FL – IF: Tamamen lekesiz
- VVS1 – VVS2: Gözle seçilemeyen çok çok küçük lekeler mevcut
- VS1 – VS2: Gözle görülemeyen çok küçük lekeler mevcut
- SI1 – SI2: Gözle görülemeyen küçük lekeler mevcut
- I1 – I2 – I3: Gözle görülebilen lekeler mevcut
Yalnızca l1,l2,l3 katagorisindeki izler gözle görülebilir düzeyde olduğundan bunların dışında kalanlar rahatlıkla tercih edilebilir.

Kesim
Pırlanta ve diğer taşların güzel parlamasını etkileyen en önemli unsur onların kesimidir. Pırlanta bir yüzüğün kesimi ne kadar iyi olursa o kadar iyi parlar. Yuvarlak, yastık, kare, oval, damla, zümrüt ve kalp şeklindeki kesimler mevcuttur. Parlaklığı en iyi veren ve en çok tercih edilen yuvarlak kesimdir.
Montür
Montür yani elmasın yerleştirildiği yüzük iskeleti de dikkat edilmesi gereken diğer bir husus olarak sayılabilir. Taşın büyüklüğüne uygun bir montür seçilmelidir. Taşı olduğundan küçük gösterecek kalınlıkta bir montür seçilmemelidir. Genellikle beyaz altın olanlar tercih edilir ve aslolan pırlanta olduğu için düşük ayarda (8-14) bir altın kullanılmaktadır.
Artık pırlanta yüzükler hakkında temel bilgilere sahipsiniz. Bütçenize, zevkinize ve beklentilere göre belli ölçütlere önem verip belli ölçütlerden taviz vererek uygun bir yüzük seçebilirsiniz.