Kıyıdan Yemli Avlar İçin Olta Makinesi Tavsiyesi

Kıyıdan Yemli Avlar İçin Kullanabileceğimiz Olta Makinesi Nasıl Olmalı?

Kıyıdan yemli avlananlar genelde uzak atışlar yaparak balık yakalarlar. Özellikle boğazlar ve çevresinde avlananlar için uzak atışlar önemlidir. Kıyıdan yemli avlanacaklar, genellikle 5000’lik ve üzeri büyüklükteki ve uzak atışlar için tasarlanmış surf kafaya sahip olan olta makinelerini tercih etmelidir. Surf makinelerin makaraları daha uzun ve sığ olduğu için atışta misinanın salımı kolaydır. Surf kafalı bir makineyle yeterli uzunluğa sahip iyi bir kamışla çok uzaklara atış yapılabilir. Ayrıca uzak atışlarda ağır (100 gr ve üzeri) kurşunlar kullanıldığı için kıyıdan avlanacaklar güçlü dişlilere sahip orta-düşük devirli makineleri tercih etmelidir. Surf makinenin devri 5.0.0’ı geçmemelidir. Hızlı devir, makinenin gücünü düşürdüğü gibi kullanıcısını daha fazla yorar. Bilye sayısı da makine tercihinde önemlidir. Ancak bilyelerin sayısı değil kalitesi önemlidir. Ne kadar çok bilye varsa makine o kadar iyidir diyemeyiz. Bilyeler sarımı kolaylaştırmak ve gücü arttırmak için kullanılırlar. Tavsiyem bilye sayısına aldanıp makine almayınız. Çoğu tanınmamış markaların yüksek bilye sayılı ürünleri iyi markaların çok daha az bilyeye sahip olanları kadar iyi performans göstermez. Her zaman tercihiniz bilinen iyi bir markadan yana olsun. Oltanıza iri bir balığın geldiğini düşünün, 100 metreden balığı kıyıya getirmek oldukça zorlayıcı ve yorucu olacaktır. Eğer makineniz yeterince güçlü değilse oltanızın ucundaki balığı kaçırabilir ve sonraki avlarınızda zorlanmış makinenizle kilitlenme sorunu yaşayabilirsiniz. Aşağıda daha önceden araştırdığım, kullandığım veya kullananlardan öğrendiğim bazı modelleri önerip kısaca tanıtmaya çalışacağım.

Hangi Olta Makineleri Alınabilir

Japon markası Daiwa makineler pahalı ama oldukça kalitelidir. Fakat birçok kullanıcı Daiwa’nın servis garantisi konusunda yetersiz kaldığında hem fikirdir. Kullanıcıların çoğu (kendimde kamışla ilgili problem yaşamıştım) hasara uğramış ürününü tamir için bir muhatap bulamamaktadır. Umarız böyle yüksek kalite sunan bir marka bu eksikliğini bir an önce giderir. Yine birçok kullanıcı Daiwa ürünlerinin ülkemizde yurt dışı fiyatlarının çok üzerinde satıldığını belirtmektedir. Bu olumsuzluklara rağmen Daiwa çok sağlam ve güçlü makineleriyle balıkçıların gönlünde yer edinmiş en iyi markalardan biridir. Daiwa marka ürünler için şöyle diyebiliriz, sorun yaşama ihtimaliniz çok düşük ama sorun yaşamanız durumunda yardım bulmanız zor olacaktır.

Daiwa’nın Tournament modeli surf balıkçılık için en iyi ama en pahalı olan üst seviye makinelerden biridir. Daha çok profesyonellere hitap eder. Yine Daiwa’nın Basia modeli ve Saltiga modelinin surf makaraya sahip olan serisi de üst sınıf surf makinelere girer. Bunlar sorunsuz kullanabileceğiniz ömürlük makinelerdir.

Daiwa’nın Power surf, Emblem, Windcast, Emcast Plus, daha uygun fiyatlar sunan orta seviye modellerdir. Fakat fiyat performans açısından oldukça başarılıdırlar. Crosscast modeli Daiwa’nın alt sınıf makinesidir. (Yıllardır kullandığım bir Crosscast makinem var. Üstelik çok hor kullanmama rağmen hala tıkır tıkır çalışıyor).

Başka bir Japon markası Shimano, balıkçılıkta akla ilk gelen markalardan biridir. Ve özellikle olta makinesi konusunda çok başarılıdır. Zira dişli üretiminde uzman bir markadır. Olta makineleri de tüm gücünü bu dişlilerden aldığına göre Shimano markasının olta makinesi üretiminde başarılı olması kaçınılmazdır.

Surf makinalarda uzun kafaya düzgün ve sıralı sarım için worm-shaft (solucan ya da sonsuz dişli kullanılır, buna Shimano Aero-Wrap diyor) denilen parçaya ihtiyaç vardır. Bu parça oldukça önemlidir. Eğer sisteme düzgün oturtmazsa kilitlenmelere yol açabilecek bir parçadır. Teknolojik imkânlar arttıkça olta makineleri da özelleşiyor. Bu sebeple makine maliyetleri yükseliyor. Shimano son zamanlarda Slow-ossilation II ile daha sık sarım yapan makineler üretiyor. Bu sarım teknolojisini Super Aero Technium, Kisu( Kisu modelinin ülkemizde satışı yok) gibi üst seviye makinelerinde kullanıyor.

Shimano’nun ülkemizde satılan en üst sınıf surf makinesi Areo Technium modelidir. Ancak fiyatı oldukça yüksektir. Bu modelin yanında Super Areo Fligen, Ultegra modelleri de üst sınıf makinelerdir. Shimano’nun orta sınıf sayılabilecek kıyı avcılığına uygun makine modelleri arasında öne çıkanlar Speedcast XBS serisi, Aerlex ve Beastmaster’dır.  Shimano’nun alt sınıf makineleri arasında öne çıkan Alivio, Hyperloop gibi modelleri sayabiliriz. Bunların 5000 lik ve üzeri kafaya sahip olanları, ilk başlayanlar için fiyat/performans olarak iyi bir tercih olabilir.

Balıkçılıkta aklımıza ilk gelen iki markanın dışında oldukça iyi makineler üreten başka markalar da vardır. Üstelik bu markalar fiyat konusunda da oldukça uygundur.

Japon Okuma markası ülkemizde en fazla tercih edilen markalardan biridir. Bunun birinci sebebi uygun fiyatlı sağlam makineler üretmesi, diğeri ise makinaları için ömür boyu garanti sunmasıdır. Okuma Surf 8K, Bluehawk, Trio rex ve Distance Surf modelleri surf balıkçılık için uygun modellerdir. Raw ve Salina serileri ise Okuma’nın  en güçlü makineleri olmakla birlikte daha çok tekne balıkçılığına uygundur. Her ne kadar surf avcılığa uygun makaraya sahip olmasa da, bu iki model  kıyıdan da kullanılabilir.  Okuma Boxter modeli çok sağlam olmasa da ucuz fiyatı ile acemilere uygun bir modeldir. Hedefinizde büyük balık yakalamak varsa veya uzun yıllar kullanayım diyorsanız Boxter’i tavsiye etmiyoruz.

Ryobi markası özellikle güçlü ve sessiz sarımıyla beni etkileyen bir marka, fiyat performans açısından oldukça başarılı ürünlere sahiptir. Ryobi’nin Proskyer Power Nose, Tubertini Halley surf makine modelleri çok yaygın olmasa da oldukça başarılıdır. Ryobi Slam Feeder, Oasys Match ve Ecusima modelleri genel kullanıma yönelik başarılı makinelerdir.

(Ecusima 5000 modelini uzun süre kullandım ve kullanan arkadaşlarım var. Oldukça başarılı ve çok amaçlı kullanılabilecek bir model. Ecusima’nın 5000 lik orta büyüklükteki bir makinesini hem kıyıdan hem de tekneden yapacağınız yemli avlarda kullanabilirsiniz. Ecusima’da yaşadığım tek sıkıntı misina kılavuzunun yüzük kısmının çok çabuk korozyona uğramasıydı).

 

Amerikan markası olan Penn daha çok ağır işçilik isteyen jig avcılığına yönelik makineleri ile tanınır. Sağlamlık ve güç açısından Shimano ve Daiwa markalarından aşağı kalmaz. Penn Surfblaster ve Affinty 2 Lc Blac serisi surf balıkçılık için üst seviye diyebileceğimiz oldukça iyi ürünlerdir. Penn Fierce ve Battle  serisi fiyat/performans  olarak gayet iyi ürünlerdir. (ikinci el aldığım Penn Battle 5000 lik makinayı yaklaşık beş yıldır sorunsuz her türlü avcılıkta kullanıyorum. Oldukça güçlü bir makinadır. Yaptığım tek bakım avdan sonra musluk altında yıkayıp kurumaya bırakmak. Esas olarak jig avlar için üretilmiş olsa da çok uzak atışlar gerektirmeyen kıyı avlarında da kullanılabilir).

Spro markası yaygın olarak kullanılmasa da kaliteli, sağlam ürünler sunuyor. Surf avcılıkta Modena Feeder, Salerno, Lc Power, Super Long Cast pro ve İncognito modelleri fiyat performans açısından başarılıdır.( İncognito kullanan bir arkadaşım var ve oldukça memnun)

Kore malı olan Banax markası kıyıdan yemli av yapmış eski balıkçılar tarafından iyi bilinen bir markadır. Banax’ın Bg, Sx ve Gs modelleri bir zamanların güçlü ve iyi makineleriydi. Ancak Banax’ın yeni serilerinin genellikle Çin üretimi olması ve Banax markasının teknolojik olarak kendini yenileyememesi nedeniyle bu markayı tavsiye etmiyoruz.

18 yorum

  1. esat dinçer Yanıtla

    uzun yıllar balık tutmadıktan sonra,1 ay önce emekli olarak Yalova Armutlu’ya yerleştim.Surf oltası kullanmayı düşünüyorum,sizin yazılarınızı ilgi ile okudum. Şimdilik ekonomik surf makinası ve surf kamışı ve birlikte kullanmam gereken malzeneleri edinerek başlamak istiyorum. hangi malzemeleri önerirsiniz? .Nereden temin edebilirim? Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler

    • admin1 YazarYanıtla

      Merhaba,
      Emekliliğiniz hayırlı olsun. Surf takım görece daha ekonomik olabiliyor. Size önerim 3.90 bir kamış ve en az 5000’lik bir makine edinmeniz. Oldukça hesaplı kamış ve makineler var piyasada. Ama Fiyat/performans için bazı markaları önerebilrim. Dam, Albastar, Lineaeffe, Okuma hatta Daiwa gibi markaların uygun fiyatlı ve oldukça iyi kamışları var. Makine olarak Okuma başta olmak üzere, Dam, Ryobi ve biraz daha pahalı ama çok daha sağlam Daiwa ve Penn markalarını tercih edebilirsiniz.
      Elbette surf avcılık için bir balıkçı çantası olmazsa olmazdır. Mustad ve wmc iğneler avcı ve sağlamdır ayrıca paslanma derdiniz olmaz. Misina hesaplı Sufix veya Asso; dayanıklı ve güçlü Trabucco.
      Şimdiden bol şans ve sabır diliyorum…

  2. esat dinçer Yanıtla

    çok teşekkürler. Geç dönüş yaptığım için kusura bakmayın lutfen.Önerie
    lriniz doğrultusunda malzeme arayışına başlıyorum

  3. furkan Yanıtla

    Merhabalar;
    Göl kenarında kamp yapmaya giderken bi olta almıştım ve bir kere kullandım. Deniz kenarına taşınmamızla beraber bende bi balık tutma merakı başladı. Haftalardır balık tutamayınca da araştırmaya başladım, hırs yaptım daha doğrusu. Sonra bu güzel yazınızla karşılaştım. Ayrıntılı bi hobi olduğunu anladım ve çok sevdim. Olta takımının çok önemli olduğunu anladım. Yeni bir takım alarak öğrenmek istiyorum. Fakat üniversite öğrenciyim uygun fiyatlı bir takım almam gerekiyor. Sizce takım seçimimi nasıl yapmalıyım ve bu hobiye öğrenmeye nerden başlamalıyım. Kademeli olarak öğrenirsem daha sağlıklı olur diye düşünüyorum. Takımlarımı kendim videolardan bakarak yapmaya çalışıyorum. Hazır almıyorum. Cevabınızı merakla bekliyorum. Teşekkürler

    • admin1 YazarYanıtla

      Merhaba,
      Deniz balıkçılığının meşakkatli ve işi öğrenmenin tatlı suya göre çok daha uzun bir zaman istediğini hatırlatayım öncelikle. Deniz avcılığı gerçekten tecrübe ve emek ister. Anlatması kolaydır ama fiiliyata geçirmek gerçekten zordur.
      öncelikle bu bir hırs meselesi değil. balıkçılık sadece balık tutmak d değildir. Öncelikle sabırdır, deniz kenarında güzel ülkemizin güzel kıyılarının tadını çıkarmaktır, bazen yağmurda ıslanmak, sabah güneşin doğuşunu buz gibi havalarda izlemek, dalgalı sularda rüzgara direnmek bazen arkadaşlarla hoş bir sohbettir. Yani balık tutamadın diye hiçbir zaman üzülmeyeceksin:)
      Malzeme işin en kolay kısmıdır. En iyi malzeme bütçene uygun olandır. Benim, hala kasnakla avlanan dostlarım var. ilkel dursa da onlar için çok daha keyifli oluyor. İyi malzeme her zaman iyi av demek olmuyor. Sen de takip edeceğin bir olta takımını aldıktan sonra ilk işin takım yapmayı öğrenmek olmalı. yani kanca bağlamayı öğrenmelisin. zamanla birçok ihtiyacını kendin halledeceksin. hatta denizi tanıdıkça yem bile satın almayacaksın. ilk zamanlar şansına ne çıkarsa biraz öğrendikçe mevsimine ve yerine göre hedef balığa gideceksin. Şimdiden kolay gelsin.
      hesaplı ve kaliteli ürünler için Okuma ve Albastar markalarının kamış ve makinelerini inceleyebilirsin. diğer yazılarımızda ihtiyacın olan diğer bilgileri bulabilirsin.
      bol şanslar…

  4. feyz Yanıtla

    hem kıyıdan hem de tekneden kullanabileceğim bir makine ve könerirmisiniz rahat sarım yapabileceğim büyük balıkda çekebileceğim bir makina.

    • admin1 YazarYanıtla

      merhaba,
      Kıyıdan kastınız yemli avlar için ise hem tekne hem kıyıya uygun güçlü makine önerim Penn markasının ürünleri olur. Bunun dışında Okuma Epixor ve Ryobi Ecusima modelleri de başarılı ürünlerdir. alacağınız makinenin en az 5000’lik ve üzeri olması daha iyi olacaktır.

  5. Hüseyin Yanıtla

    Merhaba yazınız çok güzel anlaşılır bir şekilde ama benim sizden isteğim tam nokta atışı yaparmısın. İzmir de kıyıdan genelde surf av yapıyorum. Kamışum 4 20 100\250 atarlı.güzel bir kamışım var. Makineyide buna uygun 500 800 TL civarı hem orta yollu hemde sağlam bişey almak istiyorum. Okuma 8k yada shimano Activecast veya bauer furia 8000 gibi makineler tavsiye ettiler. Sizden ricam bunlardan hangisini yada bunların haricinde başka önereceğiniz varsa söylemeniz. Şimdiden teşekkürler

    • admin1 YazarYanıtla

      Merhaba,
      Teşekkür ederiz, kıymetli yorumunuz için.
      Düşündüğünüz makineler içerisinde: shimano activecast çok düşük devre sahip taşlık yerlerde can sıkabilir. Bauer kalite olarak biraz düşük. Bu sebeple okuma 8k biraz ağır olsa da daha uygun bir makine. Okumanın yaygın servis ağı ve parça garantisinin bulunması da okumayı öne çıkarıyor. Ryobi Ecusima 8000VI’i de incelemenizi öneririm.İyi bir makinedir.
      Bol şanslar…

      • hüseyin Yanıtla

        Teşekkürler cevabınız için. Ryobi Ecusima 8000VI inledim ama surf için uygun değil gibi geldi bana kafa yapısı surf makinalar gibi değil.Ben biraz daha sığ kafa istiyorum uzak atış yapma olanığı biraz daha artıyor.okuma 8 k heralde en uygunu gibi

  6. Ömer Yanıtla

    Merhabalar bir sorum olucaktı. Hem boğazda avlanabileceğim hemde egede levrek çipura yakalamak için makina bakıyorum. Daiwa Bg magsealed 4500 gözüme çarptı. Bütçemede uyuyor. Sizce söylediğim şartlara ve tuzlu suya uygun mudur? Değilse ne önerirsiniz? Teşekkürler.

  7. erdal Yanıtla

    albastar hakkında şimdiye kadar okuduğum yorumlar negatif.makina değil de kamış mı acaba?ve sizin tavsiye ettiğiniz makinalar yoksulluk sınırını(6.000tl) geçiyor.:))

    • admin1 YazarYanıtla

      Aslında tavsiyelerimizin ilk zamanları çoğu ürün gayet makul fiyatlardaydı. Şu an malum sebeplerden ötürü orta alt sınıf ürünler bile çok yüksek fiyatlara satılıyor. Böyle giderse kasnakla balık tutacağımız günler yakındır:)

  8. Serdar Acar Yanıtla

    Fevkalade aydınlatıcı bilgileriniz için teşekkürler… Pandemi dönemi ile birlikte iki yıldır acemi olarak kıyıdan balık avlamaya çalışıyorum. İki konuda yardımcı olursanız sevinirim. Birincisi; almayı düşündüğüm “Dam Steel Power Red Tele Surf Kamış” ın 390 cm liğini mi, 420 cm liğini mi tercih etmeliyim. Yemin uzağa varış mesafesinde 420 cm lik kamış daha mı iyidir? Fonksiyonel olarak farklılıkları varmıdır? İkincisi; son dönemdeki fiyat artışlarını da göz önüne alarak bu kamışlarda kullanabileceğim ekonomik makineler ne olabilir? (Başka bir sitede okuduğum bir kullanıcı istavrit yakaladım sanki kofona çekiyorum diye bir makine hakkında şikayetlerini yazmıştı,aynı şikayetlerin içine düşmek istemiyorum) Şimdiden teşekkür ediyorum ve iyi çalışmalar diliyorum.

  9. ümit Yanıtla

    Merhaba
    elimde okumax blue angel 3.90 cm 100-150 atarlı kamıs mevcut makınası cok zayıf kaldığı için okuma rv 55 veya okuma rv 65 almayı dusunuyorum 65 biraz agır oluyor 55 e göre öneriniz varmı ?
    yakın ve acıga yemlı yapmak için sadece alıcam

  10. Emre Yanıtla

    Merhabalar. ryobi proskyer nose power 8000 ile okuma surf 8 arasinda kaldim. Oneriniz var midir? Sagolun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir