AT-ÇEK/SPİNLE LÜFER AVI

At çek/ Spin ile Lüfer Avı.

Lüfer avcı ve oldukça saldırgan bir balıktır. Beslenme zamanlarında neredeyse suda hareketli olan her şeye saldırır. Bu özelliği nedeniyle girdiği meralarda sahteler yardımıyla avlanması kolaydır. daha çok batı Karadeniz kıyıları, boğazlar, Marmara denizi ve Kuzey Ege kıyılarında bulunan bir balıktır.

Aşağıda at-çek/spin yöntemiyle lüfer balığının nasıl yakalanacağını anlatmaya çalışacağız.

 

Takım Seçimi:

At-çek/Spin avda kullanacağınız kamışın uzunluğu ve ağırlığı ile birlikte kullanacağınız makine ve misinanın birbirini tamamlayıcı özellikte olması gerekir.

Lüfer için at-çek yapacaklar öncelikle spin takımını bu balığa uygun oluşturmalıdır. Lüfer avında kullanılacak spin takım makinesi öncelikle hafif ve yüksek devirli  olmalıdır. Makine bir turda 85-90 cm den aşağı sarım yapmamalıdır.

Spin takımında ip misina kullanmanız atımda büyük avantaj sağlar. İp misina gam yapmaz. Atışta daha kolay salım yaptığı için de daha uzağa atış yapabilirsiniz. Kullanacağınız ipin inceliği de takımınızın avcılığını arttırır. Makinelerde ipin kalınlığına göre kaç metre sarım yapacağınız belirtilmiştir. Ayrıca ip alırken makinenizin drag değerine göre bir ip alın. İpin çekerinin makinenin drag değerinden fazla olmasının pek bir önemi yoktur.

 

At çek/ spin avda kullanacağınız kamış öncelikle hafif olmalıdır.( spin kamış seçimi ile ilgili yazımız sitede mevcut; kamış seçimi için o yazıyı okumanızı öneririz) Kullanacağınız kamışın atar aralığı yüksek olması size avantaj sağlar. Mesela bazı marka kamışlarda 7/42, 10/40, 10/30 gr gibi oldukça iyi atım aralıkları mevcut.  Bunlardan 7/42 atış aralığı sayesinde ihtiyaç duyduğunuzda daha ağır veya hafif olan sahteleri kullanabilirsiniz. Çünkü Balığın hangi mesafede neye atlayacağı belli olmaz.

30/40 metrelik bir atış için en ideal kamış uzunluğu 240-270 cm arasıdır. ( kamış boyunu seçerken kendi boyunuza göre alın) 270 cm olan boy daha avantajlıdır. Çünkü bu boy kamış hem piyasada çok vardır kolayca bulunur hem de av esnasında uzak mesafelere atma imkânı verir. Böylece daha geniş bir alanı tarayabilir ve şansınızı yükseltmiş olursunuz. Ancak bazı kullanıcılar 240 cm kamışları tercih ederler. Çünkü daha kısa kamışın kontrolü daha kolaydır; ayrıca bu boy kamışla sahteye aksiyon verme ve balığı tasmalama daha başarılıdır. İmkanınız varsa bir arkadaşınızdan rica edip birkaç deneme yaptıktan sonra kamış alın. (Ama şunu belirteyim ki, başlarken hangi malzemeyi alırsanız alın mutlaka sonra daha iyisini bulacaksınız. Ve para harcamaya devam edeceksiniz.)

Zaman seçimi:

Balıkçılıktaki en önemli noktalardan biri avlanmak için seçtiğimiz saatlerdir. Unutmayın ki, balığın en iyi av verdiği zaman balığın yem aramaya çıktığı zamandır. Ve balıklarında beslenme konusunda günlük rutinleri vardır. Meraya göre bu saatlerde kaymalar olabilir. Bu yüzden tecrübeli bir balıkçı her zaman avlanma saatine dikkat eder.

At-çek/spinde Lüfer için en iyi avlanma saati, sabah güneş doğmadan önceki yaklaşık 1 saatlik dilim ve akşam güneş batarken ki yaklaşık 1-2 saatlik zaman dilimidir. Yani gün içerisinde lüfer için en verimli zaman sabah erken ya da akşam geç saatlerdir.

Lüfer beslenmek için kıyıya genelde bu saatlerde yaklaşır ve 15/20 dk kadar hareketli bir avlanma yaşatır. Lüferi bu esnada yakalama şansınız çok yüksektir. Bunun dışında gün içinde şansınız varsa veya deniz yeteri kadar çırpıntılıysa küçük bir ihtimal de olsa lüfer yakalayabilirsiniz. Lüfer de tüm avcı balıklar gibi çırpıntılı suları çok sever. Dalga boyunun yüksek olduğu zamanlarda şansınızı günün her saatinde deneyebilirsiniz.

 

Mera seçimi:

Mera Seçerken akıntıların bol olduğu ve kıyıya dik geldiği yerler her zaman avantajlıdır. Boğazlar ve çevresinde kanal diye tabir edilen derinliğin fazla olduğu yerlerin kıyıya yakın olduğu meralar her zaman daha iyi av verir.

 

Lüfer akın dönemlerinin başında çoğunlukla liman içlerine girer. Ancak buralarda fazla uzun durmaz. Lüfer çok hareketli bir balıktır. Sürekli yer değiştirir. Çok fazla yatak yapmaz yapsa bile yatak yerleri kıyıdan uzakta olur. Bunun dışında boğazlarda ve denizlerimizde kıyıladığı alanlar genellikle her yıl aynıdır. Bu yerleri biliyorsanız mutlaka oraları deneyin. Yoksa lüfer kıyıya fazla sokulan bir balık değildir. Yani önceden lüfer avlandığını bildiğiniz meralar yoksa rastgele seçtiğiniz bir merada lüfer yakalama ihtimaliniz çok düşüktür. Eğer yabancı olduğunuz yerlerde deneyecek iseniz denize iyice sokulmuş ince burunları seçmekte fayda vardır.

 

Mera seçimini etkileyen en önemli unsur havadır. Eğer lüfer için uygun çırpıntı yoksa balık kıyıya sokulmayabilir. Bu yüzden hava şartları mutlaka değerlendirilmelidir. Rüzgarın denizden kıyıya dik estiği havalarda sabah erken saatler genellikle verimli avlar yaptırır.

Sahte seçimi:

 

Sahte seçimi at-çek/ spin avda önemlidir. Biraz ustalaşınca göreceksiniz ki, fazla sahteye değil duruma göre hareket etmenizi sağlayan birkaç farklı sahteye sahip olmak yeterlidir. Bu sahteleri seçmek de tecrübe ister.

Lüfer için en iyi renkler üstü mavi altı pembe ya da kırmızı olan jigler ya da maketlerdir. Ancak palyaço dediğimiz karışık renkli ya da gümüş veya beyaz renkler de iyi sonuç verebiliyor.

Ayrıca birçok balıkçının tecrübesi gösteriyor ki; karanlık havalarda fosforlu açık gümüşî renkler, açık ve güneşli havalarda ise koyu renkler daha başarılı sonuçlar veriyor.

 

Birkaç sahte önermek gerekirse;

Son dönemde Sawagear markasının Seeker model jigleri boğazda lüfer avcılığında çok iyi işler yaptı. Özellikle açık yeşil rengi ( limon) çok avcı bir jig. Bu jiglerin tüm renkleri sonuç alıyor. Fakat açık ve koyu yeşil olan renkleri çok daha başarılı. Havanın karanlık olduğu sabah erken ya da akşam geç saatler de bile bu iki renk iyi sonuçlar veriyor.

 

Lüfer su üstü avlanmayı çok sever. Lüfer avında su üstü sahteler çok daha avcıdır. Bu yüzden sahtenizin en fazla 20/25 cm kadar dalması gerekir.

Jigler ya da kaşıklar hızlı yüzdürüldüğünde yüzeye yakın gelecektir. Kaşık ya da jigler ara verilmeden sarılmalıdır ki, dibe batıp takılma riski oluşmasın.

Su üstü yüzdürülen GES lerle özellikle levrek için kullanılan sarı-turuncu renklerle bile başarılı avlar yapıldığına şahit olduk.

Bunlar dışında uzak mesafelerde 40 gr. markası çok fark etmeyen mavi-pembe jigler, Savagear’ın Psycho Spratlar Zebra glow, (metalik gövde üzerine beyaz veya pembe zebra çizgili olan jigler) oldukça avcı olduklarını kanıtlamışlardır.

Hansen marka kaşıkların gümüş mavi, gümüş kırmızı olanları da oldukça avcıdır.

Lüfer Avı İçin Püf Noktalar/ Tavsiyeler:

Rüzgarın kıyıya dik estiği, bol dalga ve köpük yapacak havalar spin av için daha uygundur.

Lüfer avında tulum giymek her zaman avantajdır. Balık bira uzaktaysa suya rahatlıkla girip daha uzağa atış yapabilirsiniz. Ayrıca ıslanma derdiniz olmayacak.

 

Su geçirmeyen ve balığı içine kolayca koyabileceğiniz omuz askılı bir çanta size büyük kolaylık sağlayacaktır.

Kamışınızı mümkün olduğunca omuz üzerinden atmaya alışın. Bu kalabalık yerlerde rahat atış yapma imkanı verecektir.

 

Oltayı toplarken kamışın ucu suya yakın bir yerde olmalıdır. Kamışınızı kaldırarak çekmeyin.

Balık oltaya geldiğinde eğer suyun içindeyseniz yavaş yavaş geriye adımlayarak çekilin. Böylece balığı kıyıya getirdiğinizde tek hamlede dışarı atma şansınız olacak. Çünkü lüfer çok mücadelecidir. Oltayı havaya kaldırdığınız an sert hareketlerle kolayca oltadan kurtulmaması için bir anda dışarı almalısınız.

Jiglerinizde çarpma iğne kullanmak yerine asist iğneler kullanırsanız jiginizin takılmasının önüne geçebilirsiniz. Ayrıca dalgalı havalarda otların sahtenize dolanıp avınızı olumsuz etkilemesinin de önüne geçmiş olursunuz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir