SPİN MAKİNE TAVSİYESİ

Shimano stella

SPİN MAKİNE TAVSİYESİ

Spin (at-çek) avcılık, balıkçılığın en zevkli bir o kadar da yorucu bir disiplinidir. Son yıllarda balıkçılık sektöründeki teknolojik ilerlemeler bu disipline olan ilgiyi her geçen gün daha da arttırıyor.

Spin balıkçılığın rağbet görmesinin en büyük nedeni hedef balıkların lüfer, levrek, torik, akya, sinarit gibi denizlerin en değerli balıkları olması. Bu balıklar hem lezzet olarak hem de ekonomik  olarak kıymetlidirler.

Uzun yıllar önce balığın bol olduğu zamanlar kasnağın üzerindeki misinaya bağlanmış lolipop sapından, parlak jelatinlerden, yontulmuş tahta parçalarına kadar birçok basit kandırıcıyla at-çek yaparak balık tutanları duymuşsunuzdur. Balık, bu kadar basit yöntemlerle avlanılmışsa bu kadar teferruata ne gerek var diye düşünebilirsiniz. Ancak günümüzde balık türleri oluşan avlanma baskısı nedeniyle oldukça azaldı. Bu sebeple balık avcılığı zorlaştı. Artık balık avında en iyi teknikleri ve malzemeleri kullananlar avantajlı hale geldi.

Spin avcılıkta iki ana malzemeden oluşan takım oldukça önemlidir: Bunlar kamış ve olta makinesidir.

Kamışı ve olta makinesini belirlerken öncelikle bütçenize göre en iyisini seçmeniz gerekir.

Başka bir yazımızda spin kamış seçimini neye göre yapmamız gerektiği ve alabileceğimiz belli başlı kamışları belirtmiştik. Spin kamış seçimi için bkz. Bu yazımızda olta makinesi seçimini nasıl yapmamız gerektiği üzerinde duracağız. Yine denenmiş ve olumlu sonuçlar almış bazı makineleri tavsiye edeceğiz.

Spin Olta Makinesi Nasıl Olmalı, Alırken nelere Dikkat Edilmeli

Öncelikle spin makine hafif olmalı. Çünkü spin avcılık oldukça yorucudur. Saatler boyu süren atışlarda daha az yorulmak için alacağınız makinenin ağırlığı 400 gr. geçmemelidir.

Tercih edeceğiniz makinenin kafa boyutu en fazla 4000’lik veya altı olmalıdır. En çok tercih edilenler 30 ya da 40 lık kafalardır. Ancak shore jig de yaparım diyorsanız fazla ağır olmayan 50 lik makineler de tercih edilebilir. Bizim tavsiyemiz 4000 lik boydur.

Makine seçerken fiyat performansı göz önünde tutmalıyız. Yani makine minimum fiyata maksimum performans sunmalı. Bu yüzden tavsiyelere dikkat etmeliyiz. Tanınmış markaların ürünleri ilk tercihimiz olmalı. Ucuz ve tanınmayan bir ürünü tercih etmeyin.

Spin makine yüksek devirli ve bir turda en az 90 cm ve üzeri sarıma sahip olmalıdır. (Makine devri, kolu bir tur çevirdiğinizde makaranın kaç defa döndüğüdür). Özellikle lüfer, torik gibi balıkları avlamayı düşünüyorsanız makinenin devri mutlaka 5.0.0 ve üstü olmalıdır. Amacına uygun spin makineler genelde 6 ve üzeri devre sahip olur. Yüksek devirli bir makine ile levrek gibi daha yavaş sarımlarla yakalanan balığı sarımı yavaş yaptığınızda yakalayabilirsiniz. Yani yavaş sarımla düşük devri kendiniz oluşturabilirsiniz. Ancak düşük devirli makinenin hızını arttırmak mümkün değildir. Ayrıca yüksek devir ve uzun sarım dalgalı havalarda takımı toplamayı kolaylaştıracaktır.

Makine seçiminde makinenin tuzlu suya göre üretilip üretilmediği önemlidir. Tuzlu su makinelere çok zarar verir. Özellikle makine su alıyorsa dişlilerin paslanması veya korozyona uğraması muhtemeldir. Spin avcılık daha çok tulum yardımıyla denize belli bir mesafe girilerek yapılır. Özellikle çırpıntının ve dalganın yüksek olduğu zamanlarda yapıldığı için makinenizin suyla teması fazla olur. Bu sebeple su almayan ya da tuzlu suya dayanıklı olan makine tercihi önem kazanır. Piyasadaki düşük fiyatlı çoğu makinenin su kaçırmama özelliği olmasa da suya daldırmadıkça ve yıkama yağlamaları düzenli olarak yapıldığında korozyon sorunu pek yaşanmaz. Ancak makineniz su alıyorsa ve makinenizin bakımlarını ihmal ediyorsanız, o makinenin ömrü fazla uzun olmayacaktır.

Drag değerine dikkat etmek gerekir. Makinelerde yazan drag değeri makinenin en fazla kaç kg. balık çekeceğini belirtmez. Örneğin; makinenizin drag değeri 5 kg dır. Fakat 3 kg bir torik oltanıza 6 kg kuvvet uygulayabilir. Uygulanan bu kuvvet karşısında makine kalamasının dayandığı son nokta max. Drag değerini gösterir. Drag değeri bir yönüyle de makina dişlisinin, atma telinin ve rotorunun taşıyabileceği max. ağırlığı gösterir. Hedef balığınız büyükse drag önemlidir. Bu sebeple bizim tavsiyemiz 4000 lik boy makine tercih etmenizden yana. Belki 4000 lik makineler biraz daha ağır olacaklardır; ancak size daha fazla güven vereceklerdir.

HANGİ MAKİNELER ALINABİLİR?

Başlangıç ve Orta seviye için Alınabilecek Makineler:

Okuma Ceymar FD CXT-55 Olta Makinesi

okuma Ceymar
okuma-40-ceymar-

(Okuma Ceymar serisi spin avlar için oldukça başarılı makineler. Kullanıcıların tümünden geçer not alan fiyat/performans anlamında başarılı bir ürün.)

Okuma İnspira Fd ISX B Olta Makinesi

( Okuma’nın fiyat performans açısından en iyi makinelerinden biridir İnspira serisi.)
Okuma Custom Spin Csp-55a FD Olta Makinesi
Okuma Trio 30S FD Olta Makinesi
Okuma Epixor 4000 EPXT Olta Makinesi, bu modeller de Okuma markasının tercih edilebilecek ürünleridir.

SHIMANO Catana FC Olta Makinesi 4000FC

(Shimano markasına ait en ucuz ve kaliteli ürünlerden biri, Catana serisidir. Shimano Catana serisini fiyat performans olarak tavsiye ediyoruz. Ancak Catana makineler spin balıkçılıkta büyük balık hedefleyenler için uygun değil. Ancak başlangıç seviyesi kullanılabilecek bir makine.)
SHIMANO Spinning Sedona FE Serisi Olta Makinesi SE1000FE
Shimano Nexave 4000HG Spin Olta Makinesi

(Nexave Serisi de fiyat performans anlamında oldukça başarılıdır.)

 

Shimano Exage 3000 SFD Spin Olta Makinesi

(Sedona makineler Exagelere göre daha dayanıklı. Dayanıklılığı esas alanlar için hatırlatalım istedik.)

Shimano Sedona 4000 FI Spin Olta Makinesi

Shimano Nasci 4000 XG FB Spin olta makinesi

shimano nasci
shimano nasci

( Nasci serisi oldukça başarılı orta üst sınıf makinelerdir. Rahatlıkla akya, torik benzeri avlarda da kullanılabilir.)

Daiwa Ninja 4000 A Olta Makinesidaiwa ninja

DAIWA Crossfire Serisi Olta Makinası CF5000
Daiwa Exceler LT 2017 2000 DXH Olta Makinesi ( Hafif  ve güçlü bir makine. Düşük devirli modelleri levrek için ideal.)
Daiwa Legalis 4000 SH Olta Makinesi

Penn spin makineler sağlamlığıyla size uzun süre kullanacağınız makineler sunmaktadır.

PENN Fierce Spinning Olta Makinesi Fierce 3000
Penn Pursuit II Spin Olta Makinesi Standart 4000

(Pursuit serisi düşük devire sahip olduğundan daha çok levrek gibi sahtenin yavaş yüzdürüldüğü  avlarda kullanabilecek ideal makinedir. Ayrıca kıyıdan jig avlarında da kullanılabilir.)

Penn Sargus II Olta Makinesi Standart 2000

(Sargus modelinin dişlileri paslanmaz yapıdadır. Bu yüzden dayanıklılık yönüyle tavsiye edebileceğimiz bir üründür.)

 

Ryobi Ecusima 3000 Vi spin makine.

Ryobi ecusima

( Ryobi  Ecusima serisi her türlü ava uygun bir makine. Ele iyi oturan topuzumsu kol tutamağı, güçlü ve sessiz çalışan dişlileriyle dikkat çekiyor. Uzun süre kullanabileceğiniz fiyat/performans makinesi.)

 Üst Seviye Makineler

ZeeBass ve Van Staal Makineler ülkemizde satışı bulunmayan birinci sınıf, el işçiliğiyle üretilen makinelerdir. Tamamen tuzlu suya dayanıklı ve çok güçlü makinelerdir.

Shimano Stella 3000 HG SFIShimano stella

( Dünyada en iyi makineler arasında ilk sıralarda yer alan efsane bir makinedir. Shimano’nun her türlü teknolojik imkanı kullanıp geliştirdiği ve her daim yenilenen her türlü avcılığa uygun amiral gemisi konumunda olan bir makinedir. Fiyatını sonuna kadar hak ediyor.)

Shimano Twinpower

( Fakir Stellası diye anılan spin avcılık ve jig avlarına uygun modelleri bulunan çok başarılı bir makinedir. Bizim gözlemlediğimiz tek kusuru, kılavuz telinin çok ince olması ve dışarıdan uygulanan baskılar neticesinde yamulabilmesidir.)

Shimano Vanquish serisi

shimano Vanquish

(Shimano’nun japon iç piyasası için ürettiği sonradan diğer ülkelerde de satışa çıkan bir model. hafifliği ve drag değerinin yüksekliğiyle dikkat çekiyor. düşük devirli olan modelleriyle levrek avları için ideal bir üst sınıf makine olabilir.)

Shimano Exsence serisi ( Orta/Üst sınıf makineler arasında sayılır. Fiyat olarak biraz daha uygun)

Shimano Sustain serisi

(Sustain makineler büyük balıklarla mücadelede oldukça başarılıdır. Exsence ile kıyaslandığında daha sağlam ve güçlü bir makinedir. Exsenceden biraz daha ağırdır.)

Shimano Stradic ( Stradic orta-üst seviye makineler içinde değerlendirilebilir. Fiyat performans açısından oldukça başarılıdır. 4000 lik boyu her türlü balık avına uygundur. Tek dezavantajı küçük kol tutamağının zaman zaman av esnasında elinizden kayabilmesidir.)

Shimano Ultegra Serisi Spin Olta Makinesi

(Ultegra serisi de fiyat performans açısından tatmin edici makineler. Makaranın sığ ve açık olması atışta büyük avantaj sağlıyor. Güçlü ve sağlam bir makine.)

Daiwa Saltiga serisiDaiwa saltiga 

(Shimano Stella ile birlikte en üst seviye makinelerden biridir. her türlü ağır işçilik gerektiren avlarda rahatlıkla kullanılabilir) 

Daiwa Exist G 2018 Lt 4000 D-C (Daiwa’nın Saltiga’dan sonra en üst seviye makinelerinden biri de Exist’tir.)

Daiwa 14 Morethan 2510 Pe H Olta Makinesi ( Magsealed teknolojisiyle su geçirmez yapıya sahip üst sınıf bir makinedir)

Daiwa Certate 2016 G 3000 Olta Makinesi

( Daiwanın göze en güzel görünen makinelerinden biridir. Certate Magsealed su geçirmezlik teknolojisine sahip spin ve jig avlar için oldukça başarılıdır. Shimano Twinpower seviyesinde bir makinedir.)

Daiwa Ballistic LT 4000 DCXH Olta Makinesi ( Hafif ve oldukça güçlü bir makine serisi. LT teknolojisi sayesinde, küçültülmüş boyutlarına rağmen çok güçlü bir makine. Kompakt gövde yapısı ve daha güçlü Digigear dişlilere sahip yeni LT makineler en üst seviye makinelerle yarışabilecek kapasitede)

PENN Slammer Serisi Olta Makinesi 260/ 360

penn
Penn Slammer 2

(Penn Slammer, at-çek avlar için tasarlanmış dayanıklı orta-üst seviye bir olta makinesi serisidir. Makarası ve sarım kolu paslanmaz, metal yapıdadır. Makinenin gövdesi alaşımla alüminyumdan imal edilmiştir. Kalama eğri solucan dişliler kullanılmıştır. Bilye sistemi de

 

Penn Clash 4000 spin makine,

Penn Clash 4000

( Fiyat performans açısından çok başarılı bulduğumuz bir ürün. Zaten penn makineler sağlamlığıyla ön plana çıkıyor. Clash serisi tamamen paslanmaya karşı dirençli metalden üretilmiş. Bu ürünle çekemeyeceğiniz balık yok neredeyse. Sadece emsallerine göre biraz daha ağır.)

(Penn’in ülkemizde satışı bulunmayan Turque modeli en üst seviye makinelerden biri olarak gösteriliyor. Ülkemize gelirse daha iyi değerlendirme yapabiliriz)

 

 

 

 

39 yorum

  1. Ozan Yanıtla

    Üstadım merhaba,
    Boyum 173 cm spin avcılığı için tavsiyeniz rica ediyorum (Arada Jig de yapmayı düşünüyorum. Çok şey istiyorum galiba ama destek olursanız sevinirim.)
    İzmir’de kıyıdan ve arada da tekne ile açılarak avlanmak istiyorum spin kamış ve makine tavsiye yazılarınızı okudum ve günlerdir araştırma yapıyorum.
    O kadar çok makine, kamış ve bilgi var ki allak bullak oldum. Hedefim genelde levrek, çipura, mırmır, karagöz, melanur vs. Yani İzmir körfezde bulunan balıklar.
    İncelediğim makina ve kalmışlar;
    MAKİNELER
    -Shimano Stradic FL 3000 XGFL 6.4:1
    -Shimano Stradic FL 3000 HGFL 6.0:1
    -Shimano Stradic FL 5000 XGFL 6.2:1 (265gr)
    -Shimano Exsence BB 4000HGM 5.8:1 (290gr)
    -Shimano Ultegraa 4000HG 5.8:1 (270gr)
    -Daiwa BG Spinning Reel Meister 4000 5.7:1 (435gr)
    -Daiwa BG 3000 Beidhändig Spinning 5.6:1
    (285 gr)
    -Daiwa Freams LT 3000D-C 5.3:1 (215 gr)
    -Daiwa Meeres-Spinnrolle BG 4000 5.7:1 (405 gr)
    Daiwa Prorex Spinnrolle V LT 3000 5.3:1 (215 gr)
    KAMIŞLAR
    -Shimano Aernos Winickle Picker 2.70m 0-40g
    -Shimano Aernos Winckle Picker 2.40m 0-40 gr atar (0-40 gerçek mi emin olamadım, ilk defa 0-40 gr gördüm başka da yok.)
    -Shimano Yasei Red Sea Bass MH 2,70m 10-50g Spinnrute
    -Shimano Yasei Spinnrute 2.70m 10-50g
    -Shimano Speedmaster DX 24MH 2,40m 14-42g
    -Shimano Sojourn Spin 2.10m 5-40g
    -Daiwa Freams Seatrout 2.70m 5-35g atar
    -Daiwa Spinnrute Balistik X Seatrout 2.70m 10-40g 
    -Daiwa Spinnrute Ballistic X Spin 2,70m 10-40g
    -Daiwa Spinnrute Ballistic X Sea 2,70m 10-40g
    -Daiwa Ballistic X Seatrout 2,70m 10-40g
    -Daiwa Luvias 862 MHFS-AD 2.60m 10-40g
    -Daiwa Luvias 802 MHFS-AD 2.45m 10-40g
    -Daiwa Spinnrute – Ballistic X Spin 2,40m 10-40g
    Aşağıdaki kamışlar Türkiye’de var mı bilmiyorum.( Ben Almanya’dayım burada var )
    -Jackson Angelrute Profi Spinnrute Raubfischrute – Direct Spin MH 2,40m 7-40g
    -Salmo Hornet Pro 2.40m Medium 10-40g
    -Quantum Throttle Zander Jig 2.64m 10-60g Spinnrute
    Lütfen destek ol üstadım o kadar çok seçenek var ki kafam karıştı bu seçeneklerden hangileri ile kombin yapmalıyım.

    • admin1 YazarYanıtla

      Merhaba,
      Epey bir seçenek yazmışsınız:) Şöyle söyleyeyim balıkçılık özellikle de spin avcılıkta en doğru karar diye bir şey yoktur. hangi takımı alırsanız alın bir süre sonra daha iyisini isteyeceksiniz ya da sahip olduğunuz takımı değiştirmek; başka makine ya da kamış denemek isteyeceksiniz. Anlayacağınız bu işin sonu yok üstadım:) fakat keyfi bilirsiniz ki muazzamdır. Biraz uzattım fakat şuna getiriyorum lafı: Hiç kafanız karışmasın şu yazdığınız ürünlerin çoğu sizin işinize fazlasıyla yarayacak ürünlerdir.
      Teknik anlamda baktığımızda makinede Shimano’yu tek geçerim (tabi bu benim görüşüm). Shimano Exsence BB 4000HGM 5.8:1 (290gr) makine bence hem teknede hem spinde (levrek avında) fazlasıyla dediğiniz balıklar için iş görür.
      Spin kamış için yazdıklarınızın çoğu oldukça kalitelidir. atar aralığı 10/40 genel kullanım için uygundur. Bana kalsa Shimano Speedmaster DX 24MH 2,40m 14-42g kamışı tercih ederdim.
      Evet yazdığınız makine ve kamışların bazıları ülkemizde yok maalesef.
      İyi yolculuklar ve bol şans diliyorum.

    • Gokhan Yanıtla

      Penn fieerce 4000 lll almayi dusunüyorum fakat makinanin bir turda ne kaar sardigini bulamadim.taniyim videolari hep yabanci bide makina kac gram kalitesinden süphem yok yardimci olursaniz sevinirm

      • admin1 YazarYanıtla

        Merhaba,
        Penn fieerce 4000 lll bir turda 95/100 arası bir sarıma sahip. Penn makineler güçlü ve sağlamlığı hedeflediğinden biraz ağırlığı fazla oluyor. yaklaşık 300/350 gr ağırlığı var.
        güzel makine olduğunu söylemeye gerek yok.
        bol şans…

  2. Savaş Yanıtla

    Boyum 186 cm spin kamışı için ideal uzunluk 2.70cm mi yoksa 2.40cm de işimi görür mü? Bu arada spine ilk defa başlayacağım. Makine okuma ceymar düşünüyorum. 2.70cmlik kamışlarda 2 parça olduğunda bagaja sığmama gibi sorunla karşılaşıyoruz. Teşekkürler.

    • admin1 YazarYanıtla

      Merhaba,
      Keyifli fakat bir o kadar uğraştırıcı bir işe başlıyorsunuz. şimdiden kolay gelsin:)
      Boyunuz için 270 ve 244 kamışlar uygun. eğer uzun atışlar düşünüyorsanız tabiki 270’lik bir kamış öneririm. evet bagaja sığması problem oluyor. biraz dikkatsiz davranınca kamışlar çok kolay kırılıyor. Ben iki tane kırdım. Ama araç içine yerleştirerek bu sorunu çözebilirsiniz.
      Okuma ceymar başlangıç seviyesi için her zaman önerebileceğim başarılı bir makinedir. pişman olmazsınız.
      Bol şans diliyorum…

  3. Erol Kuru Yanıtla

    Merhaba
    Spin için tavsiyelerinize uyup marka yazıp reklam yapmak istemem lakin 45 gr zargana topu ile orta boy zargana yı çekemiyorum. Makinaların kol kuvveti ninde belirtilmesi bence çok önemli. Hiç bir makinada kol kuvvetini yazmıyor

    • admin1 YazarYanıtla

      Merhaba, Öncelikle yorumunuz için teşekkür ederim. Hocam reklam değil niyetimiz bilgi ve deneyimleri paylaşmak. makinelerin drag değerine zaten kol kuvveti de eklenir. Ayrıca makine ve kamış kombinasyonunun uygunluğu ve sizin balığı çekiş biçiminiz de oltaya binen yükte değişkenlik yaratabilir. makine çok zorlandığında kamışı da kullanmak gerekir. Kullandığım en zayıf makine catana 4000’lik olanıydı onunla bile kg balık dışarı çıkardım. yani kol bazen kırılacak gibi olsa da henüz böyle bir sıkıntı yaşamadım.

  4. yalın Yanıtla

    Merhabalar, yakın zamanda Usa den bir arkadaşım gelecek makine aldırmak istiyorum levrek ve lüfer gibi balıklar için ,Karadeniz de avlanıyorum kamışı buradan 2.40 alacağım sizce PENN Battle III Spinning Reel 3000 lik makine uygunmudur çok teşekkür ederim

    • admin1 YazarYanıtla

      Merhaba,
      Penn benim çok beğendiğim bir markadır. özellikle dayanıklılık yönünden harikadır. Penn Battle 2 modelini yıllardır kullanıyorum. çok hor kullanmama rağmen hiçbir sorun yaşamadım. Bir rkadaşım 5000’lik modeliyle jig de inanılmaz akyalar sinaritler çekiyordu. makinenin gıkı bile çıkmıyordu tabiri caizse. 4000’lik boyuyla kıyıdan jig, spin ve hatta yemli av bile yapıyorum. Bence 3000 ‘lik spin için güzel bir tercih olacaktır.
      Bol şanslar şimdiden…

      • admin1 YazarYanıtla

        Merhaba,
        Daiwa makinelerin kafa boyları biraz büyük olduğundan spine 3000’lik modeli öneririm. Ninja serisi spinde oldukça tutulan bir model. kullanmadım ama kullananlardan bir sıkıntı işitmedim. pişman olacağınızı zannetmiyorum. ancak Daiwa ürün alırken yedek parça olayını sormanızı öneririm.
        legalis güzel ve hafif bir kamıştır.
        Bol şans diliyorum…

      • Burhan Yanıtla

        Merhaba gerçekten harika yazılar paylaşmısınız öncelikle onun için teşekkür ederim youtubede bile bulamadım böylesini. Ben hem denizde hemde tatlı suda av yapmak istiyorum. Elimde okuma trio 40 makina ve okuma fina pro 240. 15/40 atarlı kamışım mevcut bununla denizde kofana levrek gibi büyük balıklar tutabilirmiyim. Yada önereceğiniz bir spin takımı varmı çok teşekkür ederim efendim saygılar.

  5. zafer06 Yanıtla

    Merhaba decathlon’ dan Daiwa Crossfire 4000 Olta Makinesi aldım bilmeden, bu makine ile uygun kamış ve ip ile kıyıdan spin yapabilir miyim ? yapabilirsem kamış ve ip önerir misiniz teşekkür ederim.

    • admin1 YazarYanıtla

      Merhaba,
      Devri yüksek bir makine. Daiwa marka bir kamışla rahatlıkla kombine edebilirsiniz. Siz hangi balığı avlayacaksanız ona uygun kamış seçmelisiniz. Mesela: bu makine lüfer gibi hızlı balık avlarına daha uygun. Ama levrekte de kullanılabilir. Croosfire spin kamış yumuşak olduğundan levrek avı için daha uygundur. lüfer gibi balıklara Legalis daha uygun bir kamış seçimi olur. İp olarak hesaplı bir şey istiyorsanız Kendo olabilir. Ama iyi olsun diyorsanız Shimano ya da Daiwa ip öneririm. şu yazıyı da inceleyebilirsiniz.

  6. Nurullah Yanıtla

    Hayırlı günler. 5 yıldan beri okuma avenger av-30b kullanıyorum arada tekne dip olta avinda kullaniyorum makina bocalamaya başladı.
    Okuma Epixor 4000 ile ceymar 40 arasında kaldım hangisini almalıyım. Tavsiyeniz nedir şimdiden teşekkürler saygılarımla..

  7. mehmet ali Yanıtla

    merhaba reis ben spinie yeni başlıcağım 180 boyum var istediğim kamış okuma g force 7.35 270cm makine ise okuma azaki 40 veya okuma aria 40 azakiden yanayım ama senin önerin nedir taşıma sıkıntısı yok

    • admin1 YazarYanıtla

      Merhaba,
      Atar değerlerini aşmadığınız sürece acemilik döneminde işinizi rahatlıkla görecek bir kamış. Aria arkadaşım vasıtasıyla kullandım; fena değil. Azaki kullanmadım. lakin özellik bakımından iki makine birbirine eş gibi. hangisi hoşunuza gidiyorsa onu alabilirsiniz. diğerini almadım diye de üzülmezsiniz.
      Bol şans diliyorum…

  8. Erdal Yanıtla

    Merhaba admin yeni spin başlamak istiyorum shimano fx 4000 makine düşünüyorum. Kamış olarak nasıl birşey önerirsin 👍

    • admin1 YazarYanıtla

      Merhaba,
      Hedef balığa göre tercih yapmak daha mantıklı olur. Genel kullanım için daiwa legalis 270 cm 14-42 önerebilirim.
      bol şans diliyorum…

  9. Bulent Cetin Yanıtla

    selamlar

    bir kamış almış bulundum önceden ucuz gerçe ama iş yaparsa boşuna masraf yapmak istemem bir danışmak istedim :
    Bauer Kojiro 210cm 10-40gr Spin Olta Kamışı
    bun hangi makina almamiyi olur
    -Okuma Alaris ALS-40
    -Shimano FX 4000FC
    -Okuma Revenger Pro RVP-55
    Yoksa kamışı da mı değiştirmek lazım
    boy : 1:85 bir
    son olarak elimde :
    https://www.decathlon.co.il/en/p/8578340_-bauxit-100-4000.html#our_promise_banner
    bu makina var 4000 lik – 46 grams. 5 kg drag

    tekne de kullandım kolum koptu… surf de kullanabilirim sanırım ama spin de kullanılmaz galiba ?

    şimdiden teşekkürler

    • admin1 YazarYanıtla

      Merhaba,
      Kullanacağınız yeri yazmamışsınız. Yine de Bauer Kojiro 210cm 10-40gr Spin Olta Kamışı size kısa gelecektir. Uzun mesafe atışlar düşünüyorsanız 270 cm boy almalısınız. genel kullanım için Daiwa legalis öneririm. elinizdeki makine spin için fazla ağır. yazdığınız makinelerden Okuma Alaris ALS-40-Shimano FX 4000FC ikisi de fiyat performans açısından başarılıdır. hangisini beğeniyorsanız onu alabilirsiniz. Revenger’i eleyebilirsiniz.
      Bol şanslar…

  10. Yasin Yanıtla

    Merhabalar,
    Öncelikle çok teşekkürler verdiğiniz bütün değerli bilgiler için.
    İstanbul Boğaz’dan istavrit,lüfer,levrek,palamut gibi avlarda kullanabileceğim bir set hazırlamak istiyorum ama tam da kafamda oturtamadım. Bütçe toplamda 600 civarı kadar olacak.
    Kamış+makine+ip olarak nasıl bir kombin set hazırlardınız siz olsanız? Boy 1.82 ve uzağa atmam gereken meralarda da bulunuyorum

  11. Uğurcan Yanıtla

    Hocam merhabalar. Spine yeni başlıyorum. Genellikle de İzmir Yeni foca, Eski foçadan atış yapacağım nadir olarakta tekneden. boy 1.82. Kamış seçimini Daiwa Spitfire Seabass 240cm 7-28g Spin Kamışı, makine ise Okuma Alaris-30. Bunlara Captain 8 örgü misina (0.14) ve 1 metre daiwa leader ekledim. 2-3 sene beni götürebilecek başlangıç olarak uygun bir set midir. Yorumlarınız için teşekkürler

    • admin1 YazarYanıtla

      Merhabalar,
      Fiyat performans açısından gayet başarılı bir takım oluşturmuşsunuz. Alaris fiyatına göre hafif ve gayet sağlam bir makinedir. 2-3 sene hatta sıkılmazsanız fazlasını da götürür.
      bol şanslar…

  12. Yasin Yanıtla

    Merhaba admin. İstanbul bogazdan kullanmak üzere bide ara sıra levrek avı için bu kombin nasıl olur sizce.
    Daiwa legalis seabass 2.70 10-35 spin .
    Daiwa crosfire lt 4000 makina nasıl olur sizce.

  13. Yasin Yanıtla

    Merhaba admin. İstanbul bogazdan kullanmak üzere bide ara sıra levrek avı için bu kombin nasıl olur sizce.
    Daiwa legalis seabas 2.70 10-35 spin .
    Daiwa crosfire lt 4000 makina nasıl olur sizce.

  14. Ramazan HOŞGÖREN Yanıtla

    Merhabalar üstad
    1. Takım
    Kamış==>Daiwa Legalis RF 244 Cm 1-12 Gr Lrf Olta Kamışı
    Makine==>Daiwa Exceler LT 2017 2000 D Olta Makinesi
    İp==>Daiwa 8 örgü 0.10
    bu takımı hem sipinde hemde lrf de kullanmak istiyorum 2. takım ise tekneden yemli dip avlarında kullanmak üzere toplamak istiyorum bunun için sizden yorum ve öneri rica ediyorum
    2.Takım
    Kamış==>Daiwa Megaforce 2.10m 90-210gr
    Makine==>Daiwa Fuego LT 2017 6000 DH Olta Makinesi
    ip==>Daiwa 0.13 yada 0.16

  15. islam turna Yanıtla

    merhabalar
    Üstadım,

    balıkçılığa yeni hobi olarak başlayacağım. izlemediğim video kalmadı ama herkez farklı telden çalıyor.
    karadenizde sahilden, taşlıktan avlanmayı düşünüyorum avlamak istediğim balık türleri çinekop, sarı kanat, levrek, ve sargan boy 1.80 makına ve kamış önerisinde bulunabilirmisiniz

    emeğinize sağlık

  16. Fatih Yanıtla

    Öncelikle merhabalar bende spine başlamak istiyorum avlanma meralarım İstanbul boğaz Beykoz Kuleli Çubuklu kıyıdan at Çek için istiyorum nadir olarak tekneden yemli veyahutta sahte ile düşünüyorum hali hazırda surf olta takımım var fakat büyük balık için kurşun arkası yaptığımızda sizde iyi bilirsiniz kolumuz kopuyor büyük balık alacağız diye surf takımımı istavrit sardalya için kullanayım diyorum büyük balık içinde spin istiyorum hedef balık çinekop sarıkanat lüfer becerebilirsek palamut boy 1.79 bütçem 600 ila 800 TL civarı kamış ve motor büyük balıkta yarı yolda bırakmasın istiyorum kamış kırılmasın ağır olmayacak fakat yarı yolda bırakmayacak birşey istiyorum sizin değerli yorumlarınız benim için çok önemli bana güzel bir tavsiyede bulunursanız sevinirim ip be sahte olarakta öneri alırsam çok sevinirim birde makinada yedek parça garantide önemli sizden tavsiye bekliyorum hemen almam lazım çok sabırsızım saygılar iyi günler

  17. Rafet Yanıtla

    Merhaba hocam.
    Savage Gear Lrf 2.44 m 6-14G atarlı kamış için Stradic C 3000 F kullanılırmı yoksa 2500 lük mü tercih etmeliyim. birde elimde 05-7 g kamışım ver ondada Sedona c2000s takılı. teşekkürler

  18. erkün Yanıtla

    hocam merhaba daiwa ballistic 274 14-42 kamışım var’ makina olarak freams 3000S-CXH kombinlemek istiyorum, fakat gerek var mı diyede soruyorum kendime,bir muadil olarak exellera gözüm kayıyor teknik ozellikleri ve ağırlıkları hemen hemen aynı. aradaki fiyat farkını oluşturacak somut detayları makinaları elime ve kamışa taktığımda anlamadım her iki makinada var ise tecrübeleriniz paylaşırsanız çok sevinirim.

  19. ERKİN Yanıtla

    Hocam merhaba 274 14-42 ballistic kamışım var kombinlemek istediğim makine freams 300S-CXH fakat muaidili olarak excelera gözüm kayıyor her iki makineninde teknik özellikleri ve ağırlıkları hemen hemen aynı. iki makinayıda kamış üzerine takıp değerlendirdim fakat somut olarak bir fark algılayamadım. freamsin aradaki fiyat farkını karşılayacak bir ekstrası var ise nelerdir deneyim ve görüşlerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.

  20. Can Yanıtla

    Merhabalar, değerli yazınız için teşekkür ederim. Yol gösteren çok güzel açıklamalarınız var ve bu balık avcılığına hevesi olanlara rehberlik ediyor. Yazılarınızdan kafamda bir set oluşturdum. Emin olmak için yine de sormak istiyorum
    Ben Karadeniz bölgesinde avlanacağim. Hedef balık levrek, lüfer. Boyum 1.80. kamış olarak Daiwa legalis seabass 2.70 14-42 Gr kamış, makine olarak ise Shimano sedona 4000 fi düşünüyorum. Sarım hızı olarak bu makine uygun mudur? Başka makine önerileriniz var mı?

  21. Dursun Yanıtla

    Hocam Merhaba.
    Bugün kendime bir set yaptım. ama doğru setmi yanlış setmi yaptım pek anlayamadım. kıyıdan spin yapıyorum ve çok tecrübeli sayılmam. genellikle palamut, lüfer, levrek gibi dişli balıklar var hedefimde. şimdiye kadar Okuma Wave Power 244 14-40 kamış+ Alaris-30 kombinini yapıp kullandım. bugün yeni bir set almaya karar verdim ve Daiwa Exceler 20 lt 4000 C ile Daiwa New Spitfire Seabass 2.90M 14-56GR i kombinledim. ancak uyumlu olur mu olmaz mı bilemedim. bu arada boyum 1.66. ben genellikle uzak mesafe atmayı sevdiğim için bu set işimi görürmü. şimdiden teşekkürler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir