Dalış Elbisesi Tavsiyesi

Dalış Elbisesi Nasıl Olmalı

Dalış Kıyafeti/Elbisesi Nasıl Alınır?, Dalış Elbisesi Tavsiyesi, Dalış Elbisesi Kaç mm Olmalı?, Beden ölçümü Nasıl Yapılır? Gözlük Nasıl seçilmelidir? Ağırlık Ne Kadar Olmalıdır?

Dalış kıyafeti nedir, ne işe yarar:

Dalış kıyafeti, suda uzun süre durmamızı sağlayan ve su altındaki yaralayıcı kaya vb yapılara karşı vücudumuzu yaralanmalardan koruyan elbiselerdir.

Dalış kıyafetleri genellikle iki parçalıdır. Ancak farklı dalış disiplinlerine yönelik tek parça ya da üç parçalı olanları da vardır. Serbest dalış için en uygun olanları iki parçalı olanlarıdır. Bu tip elbiselerde pantolon ve üst tarafa giydiğimiz başlıklı ceket vardır. Bir kilit sistemiyle kasık bölgenizde  birleştirilirler.

Dalış ekipmanları nelerdir: Serbest dalış stili için genel olarak aşağıdaki ekipmanlar kullanılır.

  • Dalış elbisesi
  • Gözlük ve şnorkel
  • Palet
  • Eldiven
  • Kurşun ağırlıklar
  • Dalış patiği ve çorap
  • Dalış kemeri
  • Dalış bıçağı
  • Eğer balık avlayacaksanız, zıpkın
  • Balık dizgi teli
  • Ve tüm bu malzemeleri koyabileceğiniz su geçirmeyen yeterince büyük ve sağlam bir çanta.

 

Dalış elbisesi Seçimi:

  • Öncelikle bütçenizi belirlemelisiniz. Bütçenize göre alabileceğinizin en iyisini almalısınız.
  • Dalış kıyafetinin kalınlığı ne kadar olmalı? Hangi mevsimlerde dalış yapacağınız belli mi? Yani deniz suyu ısısına göre kıyafetin kalınlığını belirlemeniz gerekir?
  • Beden ölçülerinizi belli mi?

Farklı dalış disiplinleri olarak bilinen zıpkınla balık avı, balıkadam veya scuba için kullanılan dalış kıyafetleri sentetik kauçuk ve neopren karışımından üretilmektedir.

Bütçenize göre tercih edeceğiniz  Apnea, İmrozSub, Cressi, Mares, Scubapro, Technisub veya Beuchat belli başlı markalar vardır. Örneğin alt seviyelerde amatörlüğünüzde kullanacağınız bir kıyafet arıyorsanız Apnea ürünleri işinizi görecektir. Tanıdığım birçok dalgıç apnea ürünlerini yıllarca güven içinde kullanıyor. Ancak hatırlatalım ki, Apnea genelde alt seviye ürünler çıkarır.

Uzun süre kullanacağınız size güven verecek bir kıyafet arıyorsanız önerebileceğimiz güvenilir markalardan biri İmrozSub olacaktır. Yerli üretim olan İmrozSub ürünleri profesyonel dalgıçların da tercih ettiği fiyat performans açısından çok başarılıdır. (Kendi kullandığım İmrozSub kıyafet ve ekipmanları çok başarılı buluyorum. Bu ürünler hem koruyuculuk hem de dayanıklılık açısından çok başarılı.)

İleri seviyede kullanılabilecek başka bir marka Cressi’dir. Cressi, dalış ekipmanları açısından dünya çapında tanınan ve kullanılan ürünlere sahiptir.

Mares marka dalış ekipmanları da kalitelidir. Birçok dalgıcın tavsiye ettiği üst seviye bir markadır.

 

Dalış kıyafetinin Kalınlığı Ne kadar olmalıdır?

Dalış kıyafetleri 2 mm den başlayıp 8 mm ye kadar çıkan aralıktaki kalınlıklara sahiptirler. Siz kıyafet seçerken sürekli mi, yoksa belli mevsimlerde mi dalacağınızı belirlemelisiniz. Çünkü yaz aylarında su sıcaklığı tüm denizlerimizde yükselir. Ortalama 20/22 derece sıcaklığa ulaşır. Bu sıcaklıklarda 5 mm üzeri elbiseler çok rahatsız edici olacaktır. Uzun süre dayanmanız çok zorlaşacaktır. Genelde yaz aylarında 3 mm elbiseler tercih edilir. Tersi şekilde kışın deniz suyu sıcaklıkları düşecek ve 7 mm elbise ile dalmanız gerekecektir. Çünkü soğuk suda uzun süre kalmak hipotermiye ya da zatüre gibi ciddi rahatsızlıklara sebep olabilir. Yaz aylarında bile belli derinlikteki sular uzun süre kalmaya uygun sıcaklıklarda olmayacaktır. Bu sebeple kıyafetin kalınlığı önemlidir.

Özetlemek gerekirse: Akdeniz gibi daha sıcak sularda dalış yapacaksanız, 5 mm elbise kış için ideal fakat yaz aylarında biraz rahatsız edici olacaktır.

Ege, Marmara, Karadeniz de dalış yapacaksanız, 5 mm elbise su sıcaklığının en düşük olduğu aralık, ocak, şubat, mart ayları dışında işinizi fazlasıyla görecektir. Suyun çok soğuduğu bu dönemlerde 7 mm kalınlık ideal olacaktır. Kış aylarında 5 mm le dalış yapmayı düşünüyorsanız suda çok fazla zaman geçirmemenizi öneririz.

Beden Ölçüsü Nasıl Olmalı?

Dalış elbisesi alırken yaşanan en büyük sorunlardan biri beden seçimidir. Beden seçimini sağlıklı bir şekilde halletmenin en iyi yolu deneyerek almaktır. Ancak internet alış verişiyle alacağınız zaman boy kilo oranınızı iyi hesaplamanız gerekir.

Serbest dalış kıyafetleri yarı ıslak kıyafetler olarak geçerler. Dalış elbisesi vücudu sıkı bir şekilde sarmalı ve içeriye aldığı suyu tutmalıdır. Yani elbise içinde su sürkülasyonu olmamalıdır ki, vücut ısısını koruyabilsin. Çünkü ilk dalış esnasında elbisen içine giren su vücut ısıyla belli bir sıcaklığa erişir ve elbisenin ısı yalıtımını arttırır.

Aşağıdaki tabloyu inceleyebilirsiniz.(tablo alıntıdır)

 

Dalış Elbisesinin Rengi Önemli midir?

Dalış elbiseleri açık renkli olmadıkça renginin ne olduğunun her hangi bir önemi yoktur. Zıpkınlı dalış yapacakların dikkat etmesi gereken konu budur. Agaşona yatıldığında balığı ürkütmeyecek koyu renkler tercih edilmektedir. En çok kamuflaj ve koyu renkler kullanılmaktadır.

Gözlük ve Şnorkel Seçimi:

Gözlük seçerken reflekte (aynalı) cam veya normal cam arasında herhangi bir fark yoktur. Bazı dalgıçlar reflekte camı tercih etmelerinin sebebi balıkların gözlerimizden korktuklarını düşünmeleridir. Ancak tecrübelerim gösteriyor ki bu konu tartışmalıdır. Gözlüğün bu özelliğine takılmaktansa; görüş açınızı engellemeyecek, az buğu yapan, yüzünüze iyi oturan ve sizi uzun avlarda rahatsız etmeyecek bir gözlük tercih etmeniz gerekir.

Palet seçimi

Palet ayak ölçülerinize göre alınmalıdır; fakat soğuk su dalışlarında patik veya çorap giyeceğiniz için bir numara kadar büyük alınabilir. Dikkat edeceğiniz husus, derin sulara mı yoksa kıyılara mı dalış yapacağınızdır. Çünkü derin sulara dalacaksanız biraz uzun bir palet tercih etmelisiniz. Kıyılarda dalış yapacaksanız daha kısa palet almalısınız. Ayrıca paletin perde kısmı yumuşak olursa daha iyi olur.

Ağırlık ne kadar alınmalı?

Dalış elbiseleri sizi suyun üstüne çıkarır. Yani dibe dalmak için ekstra ağırlığa ihtiyacınız vardır. Genellikle kendi kilonuzun 10’da 1’i kadar ağırlık almanız yeterli olur. Yani 80 kg iseniz 8/10 kiloluk ağırlık işinizi görecektir. Ağırlıklar kemere takılarak kullanılır. ağırlık sizi suda kaldığınız süre boyunca yormayacak, aynı zamanda istediğinizde dibe inip agaşona yatmanıza yetecek kadar olmalıdır.

Çoğu dalgıç kemere ek olarak ağırlık yeleği ve bilek ağırlığı da kullanır. Ağırlık yeleği ve bilek ağırlığı agaşona yatıldığında sizi daha iyi dengede tutmaya yardımcı olur.

Kendim (82 kiloyum), 8 kg bel ağırlığına ek olarak 3 kg yelek ve 1’er kg lık bileklikler kullanıyorum. Bileklikler paletlerin yarattığı denge bozukluğunu gidermek için çok önemli.

Kemer, Eldiven, Dalış Bıçağı, Çanta Seçimi

Kemer ağırlık taşıyacağı için sağlam olmalıdır.

Eldiven elinizi yeterince koruyabilecek kalınlıkta olmalıdır.

Dalış bıçakları, dalışın en önemli ekipmanlarından biridir. Çünkü su altında balıkçı ağ parçaları gibi sizi tehlikeye sokabilecek atıklar mevcuttur. Her hangi bir sorunla karşılaştığınızda, bıçağınız kolayca ulaşabileceğiniz bir yere takılı olmalıdır. Bu sebeple bıçak, genellikle bacak bölgesine takılır. Bıçağınız çok büyük olmamalıdır.

Çanta, kıyafetlerin ve diğer ekipmanların içine kolayca sığabileceği büyüklükte, su geçirmeyen ve dayanıklı yapıda olmalıdır.

Zıpkın ayrı bir yazının konusudur. Başka bir yazımızda zıpkın seçiminin nasıl yapılması gerektiği konusunu ele alacağız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir