BEBEKLERDE DİŞ ÇIKARMA

Bebeklerde diş çıkarma ne kadar sürer?

Bebekler ne zaman diş çıkarır?

Bebekten bebeğe diş çıkarma zamanları değişse de ortalama olarak 6. aydan itibaren bebeklerde diş çıkarma başlar. Bazı bebeklerde diş çıkarma 3. Aydan başlayabileceği gibi 14. aya kadar gecikebilir.  ilk olarak ön alt dişler çıkmaya başlar. Diş çıkarma 3 yaşın sonlarına kadar hızlı bir şekilde devam eder. 3 yaşında bebeğin dişlerinin büyük kısmı geçici de olsa tamamlanmıştır. Kalıcı dişler 6 yaş civarında çıkmaya başlar. Bebeğin ilk dişleri çıktıktan sonra ağız ve diş bakımı mutlaka yapılmaya başlanmalıdır. Çünkü çocukların süt dişleri çok daha hassas ve zayıftır.

Diş çıkarma belirtileri nelerdir?

Bebeklerde,

Aşırı derecede salya,

Yakaladığı her şeyi ısırma,

Diş etlerinde şişlik ve kızarıklık,

Huysuzluk,

Ateş,

İshal,

Uykusuzluk ve iştahsızlık,

gibi durumları bebeğinizde gözlemlemeye başladıysanız bilinmelidir ki, bebeğiniz diş çıkarmaya başlıyordur.

Bebeğinizi rahatlatmak için neler yapılabilir?

Diş çıkaran bebekler İçin neler yapılabilir?

  • Diş çıkarma döneminde bebeler çok huysuz olabilir. Uyku düzensizliği ve iştahsızlık anneleri en çok üzen belirtilerdir. Bebeğinizin huzurunu sağlayabilmek için onlara diş kaşıyıcılar verilmelidir.
  • Diş kaşıma oyuncağını anneler yanından eksik etmemelidirler. Dişleri çok fazla kaşınan bebek bulduğu her şeyi ağzına götürür ve onunla dişlerini rahatlatmak ister. Bebeğin rahatlıkla tutabileceği bir diş kaşıyıcı bu dönemde annelerin birinci yardımcısıdır. Diş kaşıyıcılar sağlığa zararlı madde içermemelidir. Bebeğinizin ısırabileceği kadar yumuşak olmalı ve bebeğiniz rahatça kavrayabilmelidir.
  • Soğuk bezlerle yapılan masajlar da bebekleri önemli ölçüde rahatlatır.
  • Bebeğinizin diş etlerine dolapta bekletilmiş ve soğutulmuş temiz bir kumaş yardımıyla masaj yapılarak rahatlama sağlanabilir. Bazı ekstra durumlarda hijyenik olarak uygunsa parmaklarınızla masaj yapılabilir.
  • Eğer bebeğinizin diş kaşınmaları ve huzursuzluğu tüm yaptıklarınıza rağmen dinmiyorsa doktora başvurularak diş eti rahatlatıcı jeller kullanılabilir. (Calgel jel kullanan biri olarak tavsiye edebilirim).

Aklınızda Bulunması Gereken Tavsiyeler

Bebeğiniz bu dönemde çok fazla salya üreteceği için yanınızda daima iki üç önlük ve de mendil bulundurun.

Bebekler diş çıkarma dönemlerinde katı besinlere yani ek gıdaya geçmeye başlarlar. Emme filelerine meyveler konularak onlara hem diş rahatlatma imkânı verin hem de meyvelerden veya sebzelerden faydalanmalarını sağlayın. Özellikle taze yeşil soğan sapı diş eti kaşıntılarında dindirici etki gösterir.

Diş kaşıyıcıları bazen buzdolabında bırakabilirsiniz; fakat hiçbir zaman aşırı soğutmayın ya da tamamen dondurmayın. Çünkü çok soğuk ya da sıcak yiyecekler bebeğinizin canını yakacaktır.

Bebeğinizin kullandığı oyuncak diş kaşıyıcıları asla kaynatmayın. Bozulabilirler.

Anneler için çok zor bir süreç olan diş çıkarma dönemi genelde bir iki ay içerisinde ilk dişler çıktıktan sonra hafifleyerek devam eder. Anneler bu dönemde sabırlı olmalıdırlar.

Yenidoğan bebekler için ıslak mendil tavsiyesi tıklayınız!!!

 

1 Yorum

  1. drsalvatoreche Yanıtla

    Dis cikaran bebeklerde ates kolay kolay 38 dereceyi gecmez. Eger yuksek ates inatci ise diger enfeksiyonlarla ayirici tani mutlaka yapilmalidir. En kisa surede bir pediatriste basvurulmalidir

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir