KIYIDAN ÇİPURA AVI

Kıyıdan Çipura avı, Çupra avı teknikleri, çupra nerelerde bulunur, çupra için hava seçimi, çupra için olta takımı, çupra zamanı, çupra için yem, çupra avı, kıyıdan çupra avı teknikleri,

Çipura Balığı Hakkında Genel Bilgi: 

Bilimsel adı Sparus Aurata olan çipura ya da çupra balığı esasen izmaritgiller familyasından bir balıktır. Akdeniz’de yaygınlık gösteren Çipura Ege denizinde bolca, Marmara’da ise seyrek olarak bulunur. İklimsel koşulların etkisiyle çipura balığına Akdeniz’in tamamında rastlanmakla beraber, Kanarya Adaları’nda, kuzeyde İngiltere kıyılarında ve nadir olarak Karadeniz kıyılarında da rastlanabilir.

Bütün balıkçıların gözde av hedeflerinden olan çipuranın ekonomik değeri oldukça yüksektir. Çipura bu ekonomik değeri sebebiyle balık çiftliklerinde de bolca yetiştirilmektedir. Buna rağmen deniz çipurası ekonomik değerini kaybetmemiştir.

Çipura balığı oldukça güçlü bir çeneye sahiptir. Deniz kabuklularını kolayca kırıp onlarla beslenebilir ya da az da olsa küçük balıkları avlar. En sevdiği yemler arasında yengeçler, midye, sardalye (canlı sardalye avlamaz; ama yem olarak sardalyeye bayılır), mamun, sülünes ve boru kurdu ( aslında her türlü kurdu sever) vardır.

Çipuranın 200 gr altı olanlarına lidaki, 200 gr’dan 2/3 kg’a kadar olanlar çipura, 3 kilo üstü olanlara da alyanak denir. Tercihen 300 gr altı olanlar geri bırakılmalıdır.

Çipura balığı yaklaşık 10 kiloya kadar büyüyebilir. Ancak genelde porsiyonluk diye tabir ettiğimiz 300-400 gr. boyları yaygındır. Ticari olarak en çok bu boyları tercih edilir.

                                 Mera Seçimi:

Çipura balığı, genelde kumluk alanların kırma taşlıklarla buluştuğu yerlerde bulunur. Özellikle bu küçük kırma taşlıklarda midye varsa mutlaka buralara girer. Çünkü en sevdiği yemlenme alanları buralardır. Ayrıca çipura kumluk alanlarda, rüzgarın kıyıya dik estiği havalarda tıpkı levrek gibi kıyıya sokulmayı sever. Böyle havaları yakalarsanız kaçırmayın derim. Çünkü dalgalarla beraber kumun dibindeki küçük kabuklular ve kurtlar denize sürüklenir. Bu da çipura için iyi bir beslenme anlamına gelir. Ayrıca liman içlerinde de çipuraya sıkça rastlanır.

Yani kıyıdan çipura avı için kumluk ve kırma taşlık alanların birleştiği yerleri tercih ederseniz başarı şansınız artacaktır. Böyle yerlerde oltanızı çok ileriye atmanıza gerek yoktur. Yine de farklı mesafeleri kademe kademe deneyerek balığın kıyıdan hangi uzaklıkta av verdiğini tespit etmeniz de fayda vardır.

Çipuranın ülkemizde Çanakkale Boğazı, Saroz, tüm kıyı Ege ve Ak Deniz kıyılarında avı yapılabilir. Marmara ve Karadeniz’de yok denecek kadar azdırlar.

Zaman Seçimi:

Çipura, yılın tüm aylarında avı yapılan bir balıktır. Çanakkale Boğazı ve Saroz’da kıyı avcılığında en verimli aylar eylül ayının ortalarından itibaren suların iyice soğuduğu aralık ayına kadar olan dönemdir. Kışın derin sulara çekildiği için avlanması zorlaşır. Ege ve Akdeniz kıyıları ile Çanakkale ve Saroz kıyılarındaki av zamanlarında deniz suyu sıcaklığı nedeniyle farklılık görülebilir.

Çipura günün her saatinde oltanıza gelebilir; ancak en verimli av saatleri, gece yarısından sonra sabahın ilk ışıklarına kadar olan zaman aralığıdır. Özellikle iri çipuralar sabahın erken saatlerini sever.

Çipura yazları suların ısınmasıyla derin sulara çekildiği için yaz avları çok verimli olmaz.

 

Takım seçimi:

Kullanacağınız takımın avcılığı biraz da tercih edeceğiniz malzemenin kalitesine bağlıdır.

Çipura avında kullanabileceğiniz en yaygın yöntem klasik ikili ya da üçlü köstekli takımlardır. Bu takımlarda dikkat edilmesi gereken ayrıntı ise köstekleri bedene bağlayan misinayı biraz uzun tutmaktır. Bu şekilde yemler daha görünür olacaktır. Ayrıca yılan dili ve gezer kurşunlu şeytan takımıyla güzel avlar yapılmaktadır.

Liman içlerinde yem olarak sardalye kullanacaksanız levrek için kullandığımız önde ikili kanca kurşunsuz ya da gezer kurşunlu takımla da iri çipuralar avlanabilir.

Sardalye Kıbrıs sarması takımıyla da kullanılabilir. Özellikle gece liman içi avlarında şamandıra altına stoper yardımıyla hazırlanmış Kıbrıs sarmalı sardalye ile başarılı avlar yapılabilir. Bu takımda iğneler ile şamandıra arasında 1 buçuk metre kadar aralık olmalı. Gece avlanacağınız için kullanacağınız şamandıra fosfor takabileceğiniz biçimde olmalıdır. Bu yöntem levrek avında da kullanılır.

Çipura avında 2-3-4 numara (hedef balığa göre değişir. Kilo üstü balık hedefliyorsanız 0/1 numara kullanmalısınız), kısa pala, çapraz siyah iğneler daha avcıdırlar. Owner, Mustad, Wmc, Kashima ve Fudo gibi markalar kaliteli ve avcı iğneler üretirler.

( Owner 50339 2-3 numara iğne ve Mustad 505 2 numara iğnelerle kilo üstü çipura avları yaptım. İki iğne de gayet avcı ve sağlam. Owner iğne galveniz olmasına rağmen zamanla pas yapabiliyor. Mustad da böyle bir sorun yaşamadım.)

 

İri çipuraların çok güçlü çeneleri vardır. Eğer takımlarınızda ince ve kolay esneyen iğne kullanırsanız balık bu iğnelerden kolaylıkla kurtulacaktır. İşinizi şansa bırakmayın.

Çipura balığı çekerken çok fazla kafa atar ve takımları zorlar hedefinizde büyük balık varsa kaliteli misina kullanmakta fayda vardır. 50’lik ya da 40’lık ana bedenlere 30- 25’lik köstekli takımlar daha avcı olur.

 Yemli avlar için önerebileceğim en iyi misinalar yıllardır kullandığım Trabucco ve strof misinalardır. Fiyat performans açısından çok başarılıdır.

 

 

Yem seçimi:

Öncelikle belirtelim ki çipuranın geniş bir menüsü vardır. Seçeceğiniz yemlere başta sargoz ve levrek olmak üzere başka birçok balık da atlayabilir. Yem seçerken avlanacağınız bölgedeki balıkların doğal yemlerini dikkate almak gerekir.

Çipuranın menüsü çok geniştir. Sülünes, karides, midye, sardalye, yengeç, boru kurdu, mamun, madya, minare, ayaklı, kalamar gibi çeşitli yemlerin hepsiyle avı yapılabilir.

Balıkçılık tecrübelerimiz gösteriyor ki, sonbahar ve kış aylarında sardalye çipura avında oldukça verimli bir yem olmaktadır. Sardalye halka biçiminde kesilerek kancanın bütününü kaplayacak şekilde takılmalı ve kolay sıyrılmaması için ve harami balıklar yemi çabuk parçalamasın diye yem ipiyle güzelce sarılmalıdır.

Yengeç de çipura avlarında çok başarılı bir yemdir. Kullanacağınız yengeç çok büyük olmamalıdır. Yengecin arka bacaklarından geçirdiğiniz iğneyi kafasına yakın yerden çıkarıp yem ipiyle güzelce sarabilirsiniz. Çok iri yengeçler kullanmamakta fayda vardır.

Mamun, sülünes, boru kurdu ve midye de çipura avında oldukça etkili yemlerdir. Boru kurdu canlı ise oluşturduğu fosfor gece avlarında başarılı sonuçlar verir. Ancak bu yemler diğer balıklar tarafında da çok rağbet görürler. Harami balıklar bu yemleri kolayca tahrip ederler. Bu yüzden gittiğiniz meradaki balıkların davranışını gözlemlemek gerekir. Eğer küçük balıklar fazla ise sert (kalamar, madya) ve kabuklu (yengeç) yemler seçerek yeminizi su altında uzun süre tutabilirsiniz.

Balıklar için yem seçimi yazını okumak için tıklayın !!!

Hangi balığa hangi yem yazısı için tıklayın !!!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir