Okapi Nedir

OKAPİ NEDİR, NEREDE YAŞAR

Okapi nedir, Okapiler nerede yaşar, Okapi hayvanı, En ilginç hayvanlar, Okapiler ne yer, Okapi yavrusu, 

Okapi oldukça sıra dışı bir hayvandır. Beyaz ve siyah çizgili arka kısımları ve ön ayakları ile zebralarla akraba oldukları izlenimi veriyor. Fakat Okapilerin zürafalarla asıl benzer yönleri kafalarıdır. Okapiler zürafaların yaşayan tek akrabasıdır. Bir zürafa gibi, hafif sesleri bile duymasını sağlayan dik kulaklara sahiptir. Okapilerde ayrıca, bir zürafa gibi, koyu renkli, beslenirken dikenleri önleyici bir dili vardır.

Nerede yaşarlar

Okapilere doğada çok zor rastlanır. Doğal ortamları, Orta Afrika’daki yoğun yağmur ormanlarından biri olan Ituri Ormanıdır. Okapiler son derece ürkek hayvanlardır ve keskin kulakları sayesinde insanlardan uzak kalmayı başarırlar. 1900’lerin başına kadar bilinmeyen Okapiler ilk kez İturu yerlilerinin tuzaklarına yakalanınca bilim adamları tarafında  keşfedilmiş. Okapilerin doğası günümüzde bile gizemli havasını koruyor. İnsanlardan çok ürkmeleri sebebiyle doğada çok fazla araştırma yapılamıyor. Bu nedenle, doğada sayıları konusunda kesin bir bilgi yok ancak tahmin edilebiliyor. Şu anda vahşi doğada yaklaşık 25.000 civarı Okapi olduğu tahmin ediliyor.

Doğal alanları ve yaşam biçimleri

Okapiler, Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin (eski adıyla Zaire) kuzeydoğu bölgesinde tropikal yağmur ormanlarında yaşarlar.

Bilim adamlarına göre Okapilerin çizgileri orman içerisinde saklanmalarına yardımcı olmaktadır. Vücutlarındaki zebra benzeri bu şeritler orman içerisinde birbirilerini takip ederken kolaylık sağlıyor olabilir. Okapinin koyu morumsu veya kırmızımsı kahverengi kürkü kadifemsi ve yoğundur. Ayrıca oldukça yağlıdır. Yağlı kürkü Okapilerin yağmurlarda kuru kalmasına yardımcı oluyor. Sadece erkek Okapilerde deriyle kaplanmış ve kısa ve geriye doğru eğimli boynuzları vardır.

Okapiler zürafagillerden olmasına rağmen zürafalar kadar uzun olmamaları evrim sayesinde yoğun ormana ortamına adaptasyonla açıklanmaktadır. Kısa boyunları sayesinde sık orman içerisinde rahatlıkla hareket edebilmektedirler.

Okapiler sürüler halinde dolaşmazlar. Daha çok anne baba ve yavrudan oluşan çekirdek aile grupları görülür. Yavru olmadığında erkek ve dişi çoğunlukla birlikte gözlemlenir. Okapiler çok hareket etmezler. Gün içinde en hareketli oldukları saatler öğleden sonralarıdır. Erkekler bölgecidirler ve bölgelerini diğer erkeklerden korurlar.

Okapiler, her gün 40 ila 65 kilo yaprak, dal ve meyve yerler. Zürafalar gibi uzun ve kavrayıcı dilleri vardır. Dil aynı zamanda, kadifemsi yumuşak ve kısa önemli bir tımar aracıdır. Okapiler muhtemelen mineraller için kil ve yanmış kömür yerken de görüldükleri olmuştur.

Erkek Okapiler gittikleri yerlere idrarları ya da koku bezleri sayesinde kokularını bırakırlar. Güçlü bir koku alma duyusuna sahiptirler. Dişiler genelde sessizdir; ancak çiftleşme zamanı ses çıkarırlar. Genellikle tek yavruları olur. Yavru 30 dk içinde ayağa kalkar. Yavrular doğuştan büyükleri ile aynı desenlere sahiptir. Anneler yavrularını nadiren de olsa ormanda saklayıp tek başlarına yiyecek aramaya çıkabilirler.

1992 yılından beri yaşam alanlarının bir kısmı koruma altında olan Okapiler birçok hayvan gibi nesli tehlike altında olan sınıfına giriyor. Dünyada sadece  Amerika’daki San Diego ve  Güney Afrika’daki Pretoria hayvanat bahçesinde bulunmaktadır.

Pangolin nedir? ilginç hayvanlar yazısını okumak için tıklayınız !!!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.