Kalamar Avı

Kıyıdan Kalamar Avı

Kalamar Ağustos sonundan bahar aylarına kadar Akdeniz, Ege ve Saros’ta kıyılardan avlanabilir. Hassas bir yapısı olan bu canlı oldukça lezzetlidir de. Gerçi kalamarı sofra için hazırlamak birazcık yorucudur ama lezzetine değecektir. Avcılığı da keyiflidir.

Kalamar ve mürekkep balığı oldukça benzer olsalar da aynı değildir. Mürekkep balığı daha kısa ve düzdür. Kalamar uzun ve silindirik bir yapıya sahiptir. Kalamarların boyu 1,5 m kadar çıkabilir. Mürekkep balığının dokunaçları daha düzensiz ve kısadır.

Kalamar avı çeşitli şekillerde yapılabilir. Ancak en basit olanı kalamar zokası ile yapılandır.

Kalamar avı için özel bir takım oluşturmanıza gerek yoktur. Normal spin takımınızı kalamar avında kullanabilirsiniz. Yine de 2.40’lık bir kamış kalamar avı için daha uygundur.

Zoka Seçimi:

Kalamar zokaları teke ya da karides şeklindedir. Bunlardan kırmızı-turuncu, pembe, limon renkli ve fosforlu olanları tercih edin. Kaliteli bir zokanız varsa verim hep daha yüksek olacaktır. ( açıkçası en ucuz kalamar zokasıyla da av yaptım. ama çoğu zaman yanımdaki pahalı ve daha iyi zoka sahiplerinin daha iyi av yaptıklarına şahit oldum. bu yüzden ben de daha iyi zokalara yöneldim.) Özellikle gece avlarında fosforlu zokalar çok avantajlı olur.

Fosforlu zokalara kafa lambanızı bir süre tuttuğunuzda fosfor birkaç atış idare edecek şekilde ışıldayacaktır. Bazıları, kalamar zokasını delerek içine kamışlara taktığımız ince fosforları yerleştirerek kullanıyor. Bu şekilde gece avlarında görünürlüğü arttırıyorlar. Denemedim ama denenebilir.

 Kalamar zokasının yanında özellikle sardalyede kullanılmak üzere geliştirilmiş zoka şişi de kalamar avında oldukça etkili olabiliyor. Taze sardalyenin ağız kısmından soktuğunuz şişi kuyruğundan çıkarıp klipsinize takarak basit bir şekilde kullanabileceğiniz bir aparat. üstelik ahtapot avlama şansınız da olacaktır.

Mera Seçimi:

Ülkemizde Karadeniz hariç tüm denizlerimizde bulunur.

Kalamar avlanılacak yer rastgele seçilmemelidir. daha önceden av yapılmış ya da yapıldığı bilinen yerlere gidilmelidir. eğer böyle bir imkan yoksa kıyı boyunca denenerek yer saptanmalıdır. genelde kayalık ve aniden 4-5 metre derinliğe kavuşan meralarda olur.

Kalamar ortalama 5 m derinlikte dibi taşlık ve otluk sularda avlanmayı sever. Ya da mendirek ağızlarında bulunabilir. Böyle meralarda küçük balıklar, teke ve karidesle beslenen kalamarı bulma ihtimaliniz oldukça yüksektir.

Tekneden açılırsanız yine kıyıya yakın kalamarın bulunduğunu bildiğiniz yere gelmelisiniz. Ancak teknede kalamar avı daha çok gece yapılmaktadır.

Zaman Seçimi:

Kalamar kıyıdan avlanacaksa akşam güneşin batmak üzere olduğu anlardan başlayarak geceye kadar sürebilir. Bu saatlerde kıyıya iyice sokulan kalamar zoka ile kolayca yakalanır. Yakalaması oldukça zevkli ve kolaydır. Hatta bazen zoka denize düştüğünde siz çekmeden zokayı kalamar yakalamış olabilir. Eğer suya dikkatli bakarsanız kalamarların zokayı nasıl takip ettiklerini görebilirsiniz.

Gece avlarında ay ışığından faydalanılabilir. Ya da suya doğrultulmuş güçlü bir fener kalamarları ışıklı alana çekecektir. Bu şekilde gece avları da verimli geçebilir.

Av Esnasında:

Kalamar pusu kurarak avlanır. Vücut özelliği sayesinde kamufle olarak yanından geçen avlarına saldırır. Yani hızlı yüzen bir canlıdır. Bu yüzden zokayı yavaşça yüzdürmek gerekir. Bazen zokayı durdurup tekrar yavaşça hareketlendirmek gerekir.

Aksiyon vermeden, ara sıra hızlıca çekip kısa bir süre durdurarak genelde ise kalamar zokasını yavaşça çekerek av yapılmalıdır.

Kalamarın zokanın arkasından geldiğini gördüğünüzde acele etmeyip zokayı aynı hızda çekmeye devam etmek gerekir. Ani bir hızlanma hayvanı ürkütebilir.

Kalamar sudan çıkarken mürekkep püskürtecektir. Kazaya uğramamak için dikkatli olmak gerekir. Kamışı kendinize dik bir şekilde değil biraz yana doğru alırsanız bu riski bertaraf etmiş olacaksınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir