Klima Seçimi Nasıl Yapılır/ BTU Nedir

Klima Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir? Klima Satın Alma Klavuzu, BTU Nedir? Klima BTU Değerleri Nasıl Hesaplanır? Soğutma İçin Klima Seçimi Nasıl Yapılır? Isıtma İçin Klima Seçimi Nasıl Yapılır? İnverter Klima Nedir?

Sizler için yukarıdaki soruların cevapları araştırıp hazırladık. Bu yazıyı okuduktan sonra kendinize en uygun klimayı rahatlıkla seçebileceksiniz. Klimalar hakkında merak ettiğiniz tüm detaylar bu yazıda.

Klima, bulunduğumuz ortamda hava sıcaklığının kontrol etmemize yardımcı olan teknolojik ev ve iş yeri aletidir. İngilizce “Air Conditioner” olarak ifade edilir ve kısaca “AC olarak” da özellikle araçlarımızda görürüz. Klimalarda; gazdan sıvıya dönüşen ve ardından tekrar gaza dönen kimyasallar mevcuttur. Bu döngü ile iç mekân ile dış mekân arasında ısı transferi gerçekleşir. Bir klimanın temel bileşenleri; kompresör, kondansatör ve buharlaştırıcıdan ibarettir.

1.Öncelikle alacağınız klimayı mevsimsel mi yoksa yaz-kış devamlı mı kullanacağınızı belirlemelisiniz.

Çünkü çoğu klima soğutma işlemini sorunsuz yapar fakat iş ısıtmaya geldi mi aradaki kalite farkı kendini gösterir. Yani sadece yaz aylarını düşünerek klima alacaksanız fiyat/performans özelliklerini düşünerek daha ucuz bir ürün alınabilir. Ancak yaz-kış kullanacağınız bir ürün istiyorsanız, klima alanında kendini ispatlamış bir ürün almanız gerekir.

2.Hangi tip klima almalısınız. Oda tipi (portatif) mi, duvar tipi mi yoksa salon tipi mi alacaksınız?

Portatif klimalar: Bu tip klimalar her ne kadar taşınabilir olsalar da ısı tahliye borusu ve birçoğu su için depolama alanı gerektirmesi sebebiyle yeterli mobil özellikler göstermezler. Yani ev içerisinde istediğiniz yere taşımak çok da kolay değildir.

Duvar tipi/Split(bölünmüş) Klimalar: Duvar tipi klimalar ise iç ve dış ünite olmak üzere iki parçadan oluşurlar. Bunların montaj ve sökümü biraz zordur ve servis hizmeti gerektirir. Bu sebeple alacağınız ürünün servis ağının yaygın olması önemlidir. Duvar tipi klimalar kirada oturan ve sık sık yer değiştirenler için sürekli artı maliyet anlamına gelir. Ancak oda tipi olanlara göre çok daha verimlidirler. Duvar tipi klimalar gelişen teknolojiyle oldukça sessiz çalışırlar. Soğuk ve sıcak hava üfleyebilirler.

Salon tipi klimalar: Daha çok iş yerlerinde, ofislerde ve bankalar gibi geniş ve yüksek kapalı alanlarda tercih edilen salon tipi klimalar, yüksek soğutma-ısıtma kapasitesine sahiptirler. Alanı oldukça kısa sürede soğutur ve sık sık açılan kapılar nedeniyle oluşan hava sirkülasyonuna rağmen mekânın ısısını korurlar. Şekillerinden dolayı ‘kule tipi’ olarak da adlandırılırlar. Salon tipi klimaların soğutma-ısıtma performanslarının yüksek olması, geniş mekânlarda tercih edilmelerine neden olur. İç ve dış olmak üzere iki parçadan oluşmalarına rağmen duvara monte gerektirmedikleri için sadece koyuldukları alanı kaplar. Genellikle duvar kenarına ya da köşelere konulan salon tipi klimaların güçlü performansı, havalandırma için pencere gerektirmemeleri ve geniş iç mekânlarda görüntüye uyum sağlamaları onların tercih edilme sebebidir.

3.Yaşadığınız şehir, hangi bölgede ve sıcaklık değerleri nedir?

Türkiye’de bölgeler/şehirler arasında ciddi mevsimsel farklar vardır. Örneğin Erzurum’da yazın serinlemek için klimaya ihtiyaç duymazken Adana’da klimayı bir an bile kapatmak istemeyeceğiniz sıcaklıklar yaşanır. Ülkemizde klima hangi klimanın kullanılacak yere uygun olduğu seçimi yapılırken servisler tarafından yapılan hesaplamalarda yaşadığınız bölgenin katsayısı kullanılır. Buna farklı etmenler de dahil edilerek size uygun kapasitede bir klima seçmeniz sağlanır.

Bölge katsayıları:

Akdeniz: 445
Doğu Anadolu: 308
Ege: 423
Güneydoğu Anadolu: 462
İç Anadolu: 346
Karadeniz: 385
Marmara: 385 BTU/h’dir.

 

4.Klimayı Kullanacağınız yerin kaç metre kare olduğu/ Klima BTU değeri Hesaplama

Kullanılacak mekân ne kadar büyükse klimanın harcayacağı enerji o oranda artacaktır. Bu yüzden daha az sarfiyat için mekânın büyüklüğüne uygun değerlerde bir klima seçmek gerekir.

Alacağınız klimanın BTU(British Thermal Unit ) değerini eğer bulunduğunuz yerde bayi veya servis aracılığıyla satın alma işlemini yapacaksanız zaten onlar uygun olanı söyleyeceklerdir. BTU değeri mevcut mekândaki ısı değişiminin İngiltere’deki söylenişidir diyebiliriz. Yaklaşık yarım litre (453,6 gr) suyun sıcaklığını yaklaşık 1 derece arttırmak için gerekli olan enerji miktarına BTU denilir. Başka bir söyleyişle klimanın ortamdaki ısıyı 1 saatte ne kadar taşıdığı/değiştirdiğidir. Yani bir nevi klimaların üzerinde yazan 12000/ 18000’lik gibi sayısal ibareler o klimanın BTU değerini gösterir. Mekânın hacmi büyüdükçe gereken klimanın BTU değeri de artacaktır. Eğer yeterli BTU sahip bir klima almazsanız soğutma ve ısıtma işlemleri hızlı ve verimli olmayacaktır. Küçük bir mekân için gereğinden büyük bir klima almak da enerji israfına neden olacaktır.
BTU nasıl hesaplanır: İki farklı şekilde hesaplanır. İlki kullanılacak alanın metrekaresini 2,2 bölerek yapılır.

Örneğin; klimayı kullanmak istediğiniz alan 24 metrekare olsun.

24/2,2=10,90909… sayısını bulacaksınız. Bu da demek oluyor ki, size 10000 üstü değere sahip bir klima lazım. Buna en yakın üst değerdeki klima 12000’liktir.

İkincisi ise daha teknik/ karmaşık bazı verilerin ilişkilendirilmesiyle elde edilir. İnternette birçok satıcı basit şekilde size bu hesabı yapmaktadır. Bölge katsayıları, kullanılacak alanın metrekaresi ve yüksekliği, alanı kullanan kişi sayısı gibi veriler bir araya getirilerek elde edilir. Ayrıca evin yalıtımı, pencerelerin hacmi, bulunduğu kat gibi faktörler de hesaba dahil edilebilir.

5.Klimanın enerji sınıfı nasıl olmalı

Klimalar da diğer elektronik eşyalar gibi A’dan C’ye doğru sınıflandırılırlar. C’ye yaklaştıkça enerji sarfiyatları artar. A ve A+ serileri daha tasarrufludurlar. Seçeceğiniz klimayı uzun yıllar kullanacağınızı göz önünde bulundurursak yıllara yayılan bir elektrik faturasını da düşünmemiz gerekir. Yani alacağınız klimayı A sınıfı tercih ederek ilk etapta biraz fazla ödeseniz de yıllar içinde bu fark enerji tasarrufu sayesinde kapanacaktır.

İnverter klimalar, İnverter kelimesi İngilizce’de “dönüştürme” manasına gelir. Klima çalışırken üfleme değerlerinin ve enerji kapasitesinin değişkenliğini belirtir. İnverter klimalar, klasik klimaların aksine ortama hava üflerken hep aynı gücü kullanmazlar. Ortam ısısına göre üfleme seviyelerini ayarlayarak hem daha sessiz hem de daha tasarruflu çalışırlar. Klasik klimalar ortam ısısı istenilen seviyeye gelince durur; ısı düşünce veya yükselince tekrar maksimum güçle çalışırken İnverter klimalar çalışmayı hiç durdurmazlar. Ortam ısına göre düşük orta veya maksimum üfleme hızını kendileri ayarlarlar.

İnverter klimalar, çalışma hızlarını kendileri ayarladıkları için diğer klimalar göre %30 ile %40 arası enerji tasarrufu sağlarlar.

İnverter klimalar, sürekli çalıştıkları için ortam ısısındaki ani dalgalanmaların önüne geçerek klimadan kaynaklanan rahatsızlıkların engellerler.

İnverter klimalar, Soğutma ve ısıtma işlemlerini çok daha hızlı ve sessiz yaptıklarından yüksek konfor elde etmenizi sağlar.

İnverter klimalar, Çok fazla kullanıcı müdahalesi gerektirmedikleri için daha uzun ömürlüdürler.

6.Filtre ve Teknolojik Özellikler

Yeni nesil klimalarda oldukça güçlü filtreler bulunmaktadır. Güçlü filtreleri bulunan bir klima ile virüsler ve bakterilerden kaynaklanan hastalıkların klima yoluyla bulaşması büyük oranda önlenir. Özellikle yaşlı ve çocuklu aileler için klima tercihinde ilk tercih edilmesi gereken klima özelliği güçlü filtreleme olmalıdır.

Yeni nesil klimalar birçok teknolojik özellik barındırmaktadır. Bunlar uzaktan kumanda, LCD ekran, nem alma modu, zamanlama modu gibi şık ve kullanışlı ek donanımlardır. Bu tür elektronik aletlerin doğaya verdiği zarar da göz önünde tutularak doğa dostu ürünler tercih edilmelidir.

 

 

 

 

 

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir