Bebekler İçin Güneş Kremi Kaç Faktör Olmalı

Bebekler İçin Güneç Kremi Kaç Faktör Olmalı

Yaz gelince birçok annenin aklına takılan soruların başında çocuklarını güneşten nasıl koruyacağı gelir. Özellikle tatil dönemlerinde deniz ve güneş vazgeçilmez bir cazibe oluştururken bebek ve çocukları güneşten korunmak iyice zorlaşır. Annelerin çoğu çocuklarını güneşten korumak için güneşten koruyucu krem kullanır. Ancak bu kremleri kullanırken kafalarını kurcalayan birçok soru vardır: Güneş kremi çocuğumu güneşten korumaya yeterli midir? Hangi Güneş kremi daha sağlıklıdır? Hangi güneş kremi daha iyi koruma sağlar? Kaç faktör güneş kremi kullanabilirim? Çocuğuma yetişkinlerle aynı kremi uygulayabilir miyim?

Gelin birlikte bu sorulara yanıt arayalım.

Güneşten Koruyucu Kremler Ne Kadar Koruma Sağlar?

Güneşten koruyucu kremler yüzde yüz olmasa da bizleri ve çocuklarımızı güneşten korurlar. Ancak bu koruma çeşitli kimyasallarla yapıldığından ne ölçüde sağlıklı olduğu hala tartışmalıdır. Tenimizi güneşin yakıcılığından koruyacak olacak ultraviyole B, ışığın yakmasını, derideki renk artışını önlemek için de özel kimyasal maddeler, ultraviyole A içeren kremler kullanılmalıdır.

Kaç Faktör Güneş Kremi Kullanmalıyım?

Kullanacağımız güneş kreminin içeriği kadar kaç faktör olduğu da kafaları karıştıran sorulardan biridir. Bununla ilgili olarak birçok doktorun söylemi Türk Dermatoloji Derneği Başkanı Ertan Yılmaz’ın şu sözleriyle aynıdır: “30 mu 50 mi faktör alalım diye tartışılıyor. Gerçekte 30 faktörün güneşten koruyucu özelliği yüzde 95 ise 50 faktörün koruyuculuğu yüzde 97’dir. Yani tamamen koruyan bir güneş kremi yoktur. “

Başka bir deyişle faktörü en yüksek olan güneş kremi en iyi koruyandır demek yanlış olur. 30 faktör koruyucu krem ile 50 faktör arasında pek fark yoktur. Aksine 50 faktör olan yüksek ihtimalle daha fazla kimyasal içerdiğinden 30 faktör krem çocuklarımız için daha sağlıklı olacaktır. Bu yüzden 30 faktör tercih etmek daha mantıklıdır.

Güneş Kremi Tek Başına Yeterli midir?

Tabi ki hayır, tek başına yeterli değildir. Özellikle Bebeklerin teni güneş karşısında çok daha hassastır. bu yüzden mümkün olduğu kadar bebekleri güneşe doğrudan maruz bırakmamalıyız. Güneşe çıkarken sadece güneşten koruyucu kremleri kullanmak bize ve çocuklarımıza yeterli koruma sağlamaz. Güneşten korunmak için fiziksel koruyucuları(şapka, güneş gözlüğü, şemsiye vb.) da kullanmamız gerekir.

Hangi Güneş Kremini Tercih Etmeliyim?

Piyasada çok fazla güneş koruyucu ürün bulunmaktadır. Sağlıklı bir seçim için doktorunuza başvurabilirsiniz. Alınacak güneş kreminin içeriği kontrol edilmeli ve bebekler için zararlı olabilecek kimyasalları içeren ürünler tercih edilmemelidir.

Bu konu hakkında detaylı bir inceleme yazımız mevcut. Çocuğunuz ve bebeğiniz için en iyi güneş koruyucu krem yazısını inceleyin.

Bebekler ve Yetişkinlerde Aynı Güneş Kremi Kullanılır mı?

Yetişkinler genellikle 50 faktör krem kullanırlar. 50 faktör kremin içeriğinde bazı zorunlu kimyasallar bulunmaktadır. Bebeklerin ve çocukların cildi yetişkinlere göre daha hassas olduğundan aynı içeriklerde güneş kremi kullanmak doğru değildir.

 Önemli Uyarılar!!!

  • Unutmayalım ki güneşe uzun süre maruz kalmak tehlikelidir ve sağlığımızı olumsuz önde etkiler. BBC’ye göre yetişkin bir insanda bile günde 15 dakikadan fazla doğrudan güneşe maruz kalmak zararlı etki gösterir.
  • 6 aydan küçük çocuklarda doktor tavsiyesi olmadan güneşten koruyucu krem kullanılmamalıdır.
  • Hiçbir güneşten koruyucu krem % 100 koruma sağlamadığından, güneş koruyucu krem kullanırken bile güneşte çok vakit geçirmemek gerekir.
  • Güneşten koruyucu kremlerin gözle temasından sakınmak gerekir. Temas halinde ol su ile yıkanmalıdır.
  • Güneş koruyucu kremleri güneşe çıkmadan en fazla 30 dakika önce ya da çıkmadan hemen önce uygulamalıyız.
  • Çocuklarımız veya kendimiz su ve güneşe uzun süre maruz kalacaksak en fazla 2 saatte bir güneşten koruyucu kremi yenilemeliyiz. Özellikle yüzme sonrası ve havlu ile kurulanmadan sonra koruyucu kremlerin etkisi azalır.

 

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir