Bebek Maması Seçimi Nasıl Yapılır/ Hangi Bebek Maması En İyi

en iyi bebek maması hangisidir

Bebek Maması Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz/ Hangi Bebek Maması Bebeğime Daha Uygun/en İyi Bebek Maması Hangisidir

Anne sütünün tek başına yeterli gelmediği durumlarda takviye besinler verilebilir. 4 ay ila 6 ay arasında, çoğu bebeğin midesi emzirme veya formül beslemenin bir tamamlayıcısı olarak katı yiyecekleri yemeye hazır sayılır. Bu süre zarfında bebekler tipik olarak yiyeceklerini ağızlarından dışarı itmek için dillerini kullanmayı bırakır ve katı yiyecekleri yutmak için ağız koordinasyonu geliştirir. Bu sebeple ilk 6 aydan sonra bebek 1 yaşına gelene kadar annenin emzirmeye devam etmesi ve yavaş yavaş bebeğin diyetine ek besinleri eklemesini gerekir. Bebek 1 yaşına geldikten sonra hem anne hem de bebek istiyorsa bebek 2 yaşına kadar veya daha fazla emmeye devam edebilir. TC Sağlık Bakanlığı, 2 yaş ve üstüne kadar emzirmeyi tavsiye etmektedir.

 

Formül sütler ya da hazır mamalar iki farklı biçimdedir:

Bir biberon yardımıyla sıcak su koyup oluşturduğunuz kuru bir toz, diğeri ise bebeği beslemeye hazır şekilde aldığımız sıvı formül.

Beslemeye hazır sıvı formül uygun olsa da, daha pahalıdır ve açıldıktan sonra hızlı şekilde bozulduğundan çabuk tüketilmelidir. Ancak kullanımı kolaydır hazır bir şekilde biberona konulup bebeğe verilebilir.

Toz halinde hazırlanmış formül süt, bebeklere büyümeleri ve gelişmeleri için gereken besinleri sağlar. Kaynatılmış su ile gerekli ölçülerde hazırlanıp uygun sıcaklıkta bebeklere verilir. Bunun yanında, bebeğiniz için anne sütü kadar sağlıklı olduğunu söylemek mümkün değildir. Örneğin; formül süt, anne sütü gibi bebeğinizi enfeksiyonlardan koruyamaz.

Siz ebeveynlerin bebeklerinize doğru mamayı seçebilmeniz için piyasada en çok rağbet gören ve bulunan mamaları sizler için inceledik.

 

Bebek Maması Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz:

  • Türk Gıda Kodeksi bebek mamaları için Bebek formülü; hazırlama ve kullanma talimatına göre; ilk 4 veya 6 aya kadar normal ağırlıklı ve sağlıklı bebeklerin besin ihtiyaçlarını karşılayabilen, normal büyüme ve gelişmeyi sağlamak amacıyla üretilen, bileşimi anne sütüne yakın olan; protein, yağ, karbonhidrat, vitaminler, mineral maddeler ve katkı maddeleri ile teknolojisine uygun olarak hazırlanan ve ısıl işlemle dayanıklı hale getirilen; doğrudan tüketilen veya su ilavesi dışında hiçbir işleme gerek göstermeyen tüketime hazır süt esaslı ürünleri, tavsiye etmektedir.
  • Bebeğinize uygun bir formül süt aldığınızdan emin olmak için etiketleri daima dikkatlice kontrol edin.
  • Yenidoğan bebekler için her zaman ilk formül denilen ve genellikle 0/6 ay arası bebeklere özel üretilen mama kullanılmalıdır. Doktor, ebe veya aile hekimi aksini önermedikçe, ilk bebek formülü bebeğinizin ihtiyacı olan tek formüldür.
  • Sağlık bakanlığı tarafından onaylı, tanınmamış ve tavsiye edilen markalara ait ürünleri almalısınız.
  • Alacağınız mamanın bebeğinizin yaşına -bulunduğu aya- uygun olduğuna dikkat ediniz.
  • Bebek Maması alırken tarihi geçmiş veya geçmesi yakın olan ürünleri almamalısınız.
  • Bebek maması alırken ambalajı yıpranmış, delinmiş ya da normal görünüme sahip olmayanlar alınmamalıdır.
  • Artık neredeyse her üründe aradığımız organik içerikli mamalar tercih edilmelidir. GDO içeren mamalar kesinlikle alınmamalıdır.
  • Bebek mamasının içeriği bebeğinize uygun olmalıdır. Doktor tavsiyesi seçeceğiniz mamada birinci öncelik olmalıdır. Aksi durumlarda marka fark etmeksizin çocuğunuzun vereceği tepkilere bağlı olarak kullandığınız mamayı değiştirebilirsiniz.
  • Bazı bebeklerin inek sütünde yer alan laktoz ve proteinlere alerjisi olabilir. Bu tip alerjisi olan bebeklerde genelde keçi sütü içerikli olan mamalar kullanılır. Ancak tüm sütlere alerjisi bulunan bebeklerde mutlaka doktor tavsiyesiyle mama kullanılmalıdır.
  • Prematüre bebekler daha hızlı büyüme ihtiyacı duyduklarından L-metiyoninomega-3 ve omaga-6 takviyeli, daha yüksek kalorili mamalar tercih edilmelidir. Piyasada birçok özel mama mevcuttur. Elbette doktor tavsiyesi esas alınmalıdır.
  • Bebek formüllerinde susam yağı ve pamuk yağı kullanımı yasaktır; bu yüzden kullanılan yağlara dikkat ediniz.
  • Mamalarda sıkça göreceğiniz Prebiyotik ve Probiyotik bileşenlerin, bebeklerin sindirim sistemine yardımcı oldukları düşünülmektedir. Çünkü Probiyotik, insanlar için faydalı ve sindirim sistemimiz için önemli olan, bağırsaklarımızda yaşayan canlı bakteriler veya mayalardır. Prebiyotikler ise Probiyotikler için gerekli olan besinlerdir. Sindirimleri zor olduğu için bağırsaklara kadar ulaşırlar. Bu ikisinin bir arada olmasının bebeklerin sindirim sistemini düzenlediği düşünülmektedir.
  • Hazır mama ya da devam sütü tercih edilirken anne sütüne en yakın olan ürünler seçilmelidir. Seçeceğiniz ürünlerde DHA (Dokozahekzaenoik Asit) ve AA (Araşidonik Asit) bileşenleri bulunmalıdır.  DHA beyin gelişimi için önemlidir. Daha çok deniz hayvanları ve yağlarında bulunur.  AA vücut gelişimi ve bağışıklık için önemlidir.
  • Türk Gıda Kodeksi tarafından bebek mamalarında bulunması gereken bazı değerler aşağıda yer almaktadır. Sizler de mama alırken bu değerleri göz önünde bulundurmalısınız.

İnek sütü veya keçi sütü proteinlerinden üretilmiş mamaların:

Enerji

En Az                              EnÇok                                                                                                           250 kJ/100 ml                 315 kJ/100 ml

60 kcal/100 ml                75 kcal/100ml

Protein içeriği

En Az                                                       En Çok

0,45 g/100 kJ                                         0,7 g/100 kJ

1,8 g/100 kcal                                        3 g/100 kcal

Karbonhidratlar

En Az                                                       En Çok

1,7 g/100 kJ                                          3.4 g/100 kJ

7 g/100 kcal                                          14 g/100 kcal

Yağlar

En Az                                                    En Çok                                                                     

1,05 g/100 kJ                                      1,5 g/100kJ kJ                                                                         4,4 g/100 kcal                                     6,5 g/100 kcal 3.1

Değerlerini taşımaları gerekir.

Laktoz miktarı en çok 10 mg/100 kcal (2,5 mg/100 kJ) olan bebek formülleri ve devam formüllerinde “Laktoz içermez” veya “Laktozsuz” ifadesi kullanılabilir. Laktoz doğal olarak sadece sütte bulunan disakkarit formunda bir şekerdir. Süt şekeri olarak da isimlendirilir. Bağırsaklardan salgılanan laktaz isimli bir enzim tarafından parçalanır. laktoz intoleransı olan kişiler laktozsuz süt içmelidir.

 

1 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir