KIYIDAN SARGOZ AVI
Sargoz balığı hakkında kısa bilgi
Bilimsel adı Diplodus sargus olan ve ülkemizde Sargoz(sargos) balığı olarak bilinen, bazılarının deyişiyle Sarıgöz, bu balık denizlerimizin en güzel balıklarından biridir. Karagöz balığının yakın akrabasıdır. Ve acemi balıkçılar tarafından sıkça karagözle karıştırılırlar. Karagözden vücudundaki dikine soluk koyu çizgiler ve daha parlak sarılığıyla ayırt edilir. Ayrıca vücudu karagöze oranla daha ovaldir. Yine karagöze göre çok daha irileşirler. Sargoz balığının 2 ile 3 kg’a kadar ulaştığı bilinmektedir. Sargoz irileştikçe çizgileri soluklaşır ve rengi koyu bronz arası ile açık kahverengine çalar. Oldukça güçlü çenesi ve irilerinde küt dişler bulunur. Çipuradan daha sarıdır ve çizgileri vardır.
Akdeniz, Ege ve Marmara denizlerimizde bulunur. Marmara’da irilerine baltabaş karagöz derler. Ekonomik değeri yüksek oldukça lezzetli bir balıktır. Sargoz balığı genellik kıyaya yakın yerlerde taşlık ve kumluk alanlarda bulunur. Bahar ayları üreme zamanıdır. Nisandan ağustos ayına kadar üreme sürebilir. İrilerinin cinsiye değiştirerek dişiye döndüğü bilinmektedir. Kıyıya yaklaşarak yumurta bırakırlar. Üreme dönemi sonrasında çok agresiftir ve yemlere karşı isteklidirler. Bu dönemde gündüz avları verimli geçer. Ancak yumurtlama dönemi avcılığını yapmamak sürdürülebilirlik açısından en iyisi olacaktır.
Avcılığı
Sargozun yasal avlanma boyu 21 cm’dir. Bu limitin altında olanları lütfen denizlere geri bırakalım.
Zaman seçimi: Hemen her mevsimde kıyıdan ya da tekneden avı yapılabilir. Kıyıdan yapılacak avda günün her saatinde sargoz avlayabilirsiniz. Ancak tecrübelerimiz gösteriyor ki, gece avları çok daha verimlidir. Ayrıca gün içinde öğleden sonraları daha verimli sargoz avı yapıldığını gözlemledik. Bunun yanında rüzgarın kıyıya dik estiği havalarda kumsal meralarda başarılı av yapılma ihtimaliniz çok yüksektir. Diğer bazı balıklar gibi sargoz da dalgaların etkisiyle kıyıdan denize sürüklenen kum canlılarıyla beslenmeyi sever. Üstelik bu havalarda daha irilerini yakalama şansınız artar.
Yem Seçimi: Sargozun menüsü oldukça geniştir. Kullandığımız birçok yeme atlama ihtimali vardır. Avcılığında en çok kullanılan ve verim alınan başlıca yemler; yengeç, sülünes, mamun, boru kurdu, karides ve midyedir. Bunların dışında teke, kalamar, ahtapot ve hamurla da nadir de olsa avı yapılmaktadır. Özellikle yengeç ve sülünesle yaptığımız avlarda çok başarılı sonuçlar aldığımızı belirtelim.
Mera Seçimi: Kıyıdan avcılığında daha çok kumsal ve taşlık yerlerin bir arda bulunduğu meralar tercih edilmelidir. Kumsal bir meranın denizin içine doğru kısım kısım taşlık olduğu alanlar sargoz avı için çok idealdir. Sadece taşlık alanlarda da sıklıkla bulunurlar. Kumsal alanlarda kıyıda küçük taşlar görürseniz bilin ki, denizin içinde kıyıya yakın yerde taşlık alanlar bulunmaktadır ve buralarda sargoz olma ihtimali vardır. Suların köpürdüğü çalkantıların olduğu alanlarda şansınızı deneyin.
Takım Seçimi: Sargoz avında iki üç köstekli klasik takımlar kullanılabilir. Ancak tavsiyemiz gezer kurşunlu tek köstekli şeytan takımı diye tabir ettiğimiz takımı kullanmanız yönündedir. 50 cm veya daha uzunlukta kestiğiniz kösteğe 3 numara veya daha büyük bir iğne bağlayıp fırdöndü arkasına klips yardımıyla eklenen bir kurşunla yapılır bu takım. Delikli kurşun kullanırsanız klipsli fırdöndü kullanmanız gerekmez. Sargoz avında kullandığınız yem levrek gibi sürpriz balıklara açıktır. Bu sebeple 40’lık misinadan daha ince misina kullanmamanızı öneririz.