Bebekler Ek Gıdaya Ne Zaman Başlamalı
Sağlık Bakanlığı 6. aya kadar bebeklere sadece anne sütü önermesine karşın birçok ülkede 4. aydan itibaren ek gıda verilebilmektedir. Amerikan Pediatri Akademisi (AAP), çocuğunuza 4-6 ay arasında katı yiyecekler vermeye başlayabileceğinizi söylüyor. Ancak hiçbir ülkede 4 aydan önce katı ya da ek gıda önerilmez. Esas olan şu ki bebeğinizin gelişimi ve anne sütünün yeterliliği 6. aydan önce ek gıdaya geçip geçmeyeceğinizi belirleyecek husustur. Yani cevap gerçekten bebeğinize bağlı.
Bebeğinizin katı gıdalara ya da bebek mamasına hazır olabileceğine dair bazı işaretler:
- Dik oturup ve başını kaldırabiliyorsa,
- Meraklılar, etraflarındaki her şeye, özellikle de ne yediğinize bakmaya başlamışsa,
- Yiyecekleri otomatik olarak ağızlarından dışarı iten dil itme refleksini yitirmeye başlamışsa.
- Tam günlük bir porsiyon süt aldıktan sonra hala aç görünüyorsa (8-10 emzirme)
Unutmayın! Bebeğiniz için ek gıda olayını aceleye getirmenize gerek yoktur. Bebeklerin çoğu 5 ila 6 ay arasında katı yiyeceklere başlamaya hazır olur. Katı yiyeceklere 4. aydan önce başlamayın.
Aşamalar
- 6. ayla beraber bebeğinizin hazır bulunuşluğuna göre katı gıdaya başlayabilirsiniz.
- Meyve suyu ( mevsimine uygun olarak, elma , armut, şeftali vb), yoğurt, sebze ( mevsimine uygun patates, havuç, kereviz, kabak )suyu ve püresi kullanabilirsiniz. (3 gün kuralına uyarsanız bebeğinizin alerjik durumlarını da daha kolay takip edebilirsiniz. Aynı besinin 3 gün boyunca verilmesine 3 gün kuralı deniliyor.)
- Bebeğiniz 8 aylık olduğunda yiyeceklerini çatalla ezerek pütürlü bir kıvamda vermeniz gerekir.
- 10. Aydan sonra ise artık bebeğiniz katı yiyecekler tanışmalı ve çiğneme refleksini geliştirmelidir. Bebeğe sürekli püre yedirmek bebeğin fazla kilo almasına ve sert yiyecekleri yeme konusunda büyük bir isteksizliğe neden olabilir.
- 1 yaşına gelen bir bebek artık masada ailesi gibi pek çok yiyeceği tüketebilir bir hale gelmiş olmalıdır.
- Bebeklerin yiyecekleri parçalayarak çiğneme hareketleri çıkan dişleriyle ve gelişen ağız yapısıyla 18. ayda artık tamamen gelişmiş olmalıdır.
Ek Gıda/Katı Gıdaya Geçerken Dikkat Etmeniz Gerekenler
- Bebeklerin organları ve vücut fonksiyonları doğumdan sonra belli bir süreyi adaptasyona harcar. Bebeklerin henüz tam gelişmemiş böbreklerini yormamak için bebeğinize ilk bir yıl asla şeker ve tuz verilmemelisiniz. Bir senenin ardından yiyeceklerine az miktarda tuz katabilirsiniz. Bebeğin şeker ihtiyacını doğal şeker içeren meyvelerle karşılamak gerekir. Reçel, marmelat ve meyve suları gibi bol miktarda şeker içeren gıdaları kullanmayınız
- Yeni yiyenlerin sadece 1-2 yemek kaşığı yiyeceğe ihtiyacı vardır, bu nedenle porsiyonları küçük tutun.
- Alerjilere dikkat edin, özellikle çocuğunuzu yaygın alerjen içeren yiyecekleri beslerken. Yaygın alerjenler arasında yumurta, yer fıstığı, buğday, soya, balık ve kabuklu deniz ürünleri bulunur.
1 Yaşına Kadar Verilmesi Önerilmeyen Yiyecekler
- Kola, çay, gazoz, hazır meyve suyu
- Sucuk sosis, salam
- Bal, ananas, çilek, patlıcan
- Hazır çorba, konserve gıda, salamura gıda
- Çikolata, gofret
- Kızartma
- Katkılı gıdalar
- Patates cips, baharat, salça
- Kabuklu deniz ürünleri
- Çerez,
- İnek sütü, demir eksikliği anemisine neden olduğu için 1 yaşına kadar verilmesi önerilmez.