Malçlama: Nedir ve Nasıl Doğru Şekilde Yapılır?
Malçlamanın Faydaları Nelerdir?
Malçlama, yabani otların çıkmasını engelleyen ve toprağı yıl boyunca koruyan bir yöntemdir.
Hemen hemen tüm bitki ve ağaçlarınız için kullanabileceğiniz bir yöntemdir. Bitki sağlığı açısından olumlu faydaları çoktur. Malçlama, toprağı rüzgâr, yağmur ve yabancı ot büyümesinden korur. Ayrıca sıcakların arttığı yağışların ise azaldığı dönemlerde bitki köklerinin serin ve nemli kalmasını sağlar.
Malçlama, bitkilerin ekildiği toprağı bir malzeme tabakası ile örtmek anlamına gelir. Kökleri ve soğanları yazın serin, kışın sıcak tutar.
Yapraklar, deniz yosunu, saman, ağaç kabuğu, talaş gibi malzemeler malçlama için en çok tercih edilenlerdir. Bütün bu malçlar organik kökenli olduğu için mevsim bittiğinde toprakta kalabilir.
Malç amaçlı plastik örtüler de kullanılabilir. Fakat plastik malzemenin toprak ekosistemine pek bir faydası olmayacağı açıktır. Plastik kullanımı daha çok yabani otları öldürmek ve hasadı kolaylaştırmak için kullanılır. Bizim ilgilendiğimiz malç ise doğal yolla oluşan organik maddedir.
Malçlama, suyun buharlaşmasını önler. Bu nedenle malçlama yapılan bitki daha az sulama ister. Toprağı rüzgâr, yağmur ve güneşten korur ve güneş ışığını engelleyerek yabancı otların büyümesini engeller.
Uyarı:
Bazen malç, kesici kurtlar ve diğer sorunlu böcekler için barınak sağlar. Ayrıca malç toprağa çok erken yerleştirilirse tohumların filizlenmesini de önleyebilir.