Bisiklet Lastikleri Nasıl Seçilir, Bisiklet Lastik Ölçüleri Belirleme, Bisiklet Lastiği Ölçü Birimleri,
Eskiyen ve yıpranan birçok eşyanızı nasıl değişiyorsanız, zamanı geldiğinde bisiklet lastikleriniz için de aynısını yapmanız gerekir. Araba lastikleri eskidiğinde nasıl performans ve güvenlik kaybına neden oluyorsa bisiklet lastikleri için de bu durum geçerlidir. Bu sebeple zamanı geldiğinde uygun bir lastik seçmeniz gerekir.
Bu makale, lastikleri değiştirme zamanı geldiğinde, hangi boyutta bisiklet lastiğini satın alacağınıza ve yedek lastik ararken göz önünde bulundurmanız gereken bazı temel özellikleri nasıl öğreneceğinize yardımcı olacaktır.
Aşağıdaki belirtiler, bisiklet lastiklerini yenilemenin zamanının geldiğini gösterir:
Lastik sırt kenarlarınız belirgin şekilde aşınmış ve çok sayıda düzlük oluşmuşsa,
Bisikletinizin yol tutuşu gözle görülür şekilde kötüleştiyse,
Lastik sırtınız yuvarlak veya düzensiz görünüyor ise,
Lastiğin yan duvarında bir iplik deseni fark ettiyseniz,
Lastik, kauçuk, düğmelerden veya yan duvarlardan çatlamaya veya dökülmeye başlamışsa,
Lastiklerdeki ıslak yüzeylerde tutunmalarına yardımcı olan küçük yarıklar olan kılcal damarların kaybolduğunu fark ediyorsanız,
Lastik üzerinde oluşmuş çok sayıda cam, taş ya da çakıl kesikleri varsa (zamanla derinleşip lastikte patlağa neden olacaktır),
Lastiklerinizi yenileme zamanının geldiği anlaşılır.
Doğru Bisiklet Lastiği Ölçüleri
Lastik boyutları karmaşık olabilir, ancak mevcut lastiğinizin boyutunu bulmanın basit bir yolu var:
Lastiğinizin yan duvarını kontrol edin; oradaki sayılar lastik boyutunuzu gösterir (kabaca dış çapı ve genişliği, ancak her zaman bu sırayla değil).
Tipik dağ bisikleti lastiği: 2.2 ve 27.5″, genişliği 2.2″ ve dış çapı 27.5″ olan bir lastiği belirtir.
Tipik yol bisikleti lastiği: 700 x 32c, 700 mm dış çapa ve 32 mm genişliğe sahip bir lastiği belirtir. (“c”nin santimetre anlamına gelmediğini unutmayın; bu, lastik boyutlarını a, b ve c harflerini kullanarak belirleyen eski bir Fransız sisteminden kalmadır.)
Bir lastik üzerinde yalnızca bir takım, iki veya üç tane boyutlandırma numarası görebilirsiniz. Yeni lastiğinizin ebadı bu sayı gruplarından biriyle eşleştiği sürece, yeni lastik bisikletinize uymalıdır.
Bir dağ bisikletinde görebileceğiniz bir lastik boyutu:
29 x 2.3, 29″ dış çapa ve 2.3″ genişliğe sahip bir lastiği belirtir.
Bir yol bisikletinde görebileceğiniz bir lastik boyutu:
700x25c, 700 mm dış çapa ve 25 mm genişliğe sahip bir lastiği belirtir.
Bir dağ veya yol lastiğinde üçüncü tip bir lastik boyutu görünebilir:
25-622, yukarıdaki örnekte 700x25c lastiği tanımlamanın Uluslararası Standardizasyon Örgütü’nün (ISO) yoludur. Bu sistem, 700 mm dış lastik çapından ziyade 622 mm iç lastik çapını belirtir, çünkü önemli bir husus, tekerlek boyutunun (dış çap) ve iç lastik çapının birbiriyle aynı hizada olmasını sağlamaktır.
ISO numaraları lastiklerde görünmeye başlasa da, başka yerlerde yaygın olarak belirtilmemektedir; bu nedenle, çalışmanız gereken tek boyutlandırma numarası buysa, yalnızca bir ISO numarasına dikkat etmeniz gerekir.
Lastik Genişliklerinde Seçimleriniz
Farklı lastik çeşitlerini temsil eden görseli inceleyebilirsiniz.
Lastik çapının tam olarak eşleşmesi gerekirken, genişlikte hafif bir değişiklik olan bir lastik takma şansınız vardır. Bazı sürücüler, örneğin daha fazla çekiş ve biraz daha rahat bir sürüş sağlamak için daha geniş lastikleri tercih eder. Jant boyutu, çatal boyutu ve çerçeve toleransları gibi şeyler burada işleri zorlaştırıyor, bu yüzden bunu denemeden önce bir bisikletçiyle konuşun.
Şişman lastikler ve artı lastikler: Şişman lastikli bisikletler, bariz bir şekilde devasa lastiklerle gördüğünüz bisikletlerdir. Kar veya kum üzerinde iyi çalışırlar ve nereye giderlerse gitsinler rahat, kavramalı bir sürüş sunarlar. Yine de boyut için aynı kural geçerlidir: Mevcut lastiklerinizin yan duvarında hem çap hem de genişlikte olanı eşleştirin; bu, kalın lastikli bir bisiklette 4″ veya daha fazla olabilir.
Tipik lastik ebatları: Aşağıdaki örnek ebatlar, günümüzün farklı bisiklet tiplerindeki lastik ebatları için size kaba bir kılavuz sunmaktadır. (Yine de, yedek lastik boyutunuz orijinalinizle eşleştiği sürece, hangi bisiklet stiline sahip olabileceğiniz konusunda endişelenmenize gerek yok.)
Dağ bisikleti lastikleri: Dış lastik çapları 26″, 27,5″ veya 29″ olabilir; genişlikler 1,9″ ile yaklaşık 5″ arasında değişir. Bazı örnekler:
Kros bisikletleri: 1,9″ ila 2,3″ genişliğinde.
Patika ve dağ bisikletleri: 2,3″ ila 2,5″ genişliğinde.
Yokuş aşağı bisikletler: 2,5″ genişliğe kadar.
Yol bisikleti lastikleri: Çoğu yol bisikleti, 23 mm’den başlayan genişliklerle 700 mm dış çapa sahiptir. Çoğu yol lastiği genişliği 30 mm’den azdır, ancak çakıl yollara yönelik bisikletlerde 45 mm genişliğe kadar lastikler de bulabilirsiniz.
Çocuk bisiklet lastikleri: Tipik çaplar 20″ ve 24″, ancak çok küçük çocuk modelleri için 20″ altında tekerlek boyutları da görebilirsiniz; genişlikler de büyük farklılıklar gösterir.
Lastik seçenekleri konusunda şüpheye düştüğünüzde, bir bisikletçiye danışmak en iyisidir: İyi bir bisikletçi, yalnızca bisiklet lastiklerinizin boyutuyla ilgili sorularınızı yanıtlamakla kalmaz, aynı zamanda tüm yükseltme seçenekleriniz hakkında size tavsiyelerde bulunabilir ve gereksinimlerinizi karşılamak için özel bir lastik sipariş edebilir.
Doğru Bisiklet Lastiği Tipi (Diş) Nasıl Bulunur?
Sürüş tarzınız için doğru lastikleri almak, esasen size uygun bir sırt deseni elde etmek anlamına gelir. Dağ bisikleti lastiklerinde, sırt, çok çeşitli topuz desenlerinden oluşur. Yol bisikletlerinde, sırt deseni yok (kaygan) ile daha ince yivli desenler arasında değişir. Aşağıda diş tiplerine genel bir bakış yer almaktadır. Ancak bunların hepsini ihtiyacınız olan lastik tipine çevirmek daha kolay değil. Bir lastiğin kullanım amacı (en iyi kullanım) iyi bir ipucudur. Birçoğu lastik sırtı tasarımlarını ayrıntılı olarak açıklayan lastik üreticilerinin web sitelerine de bakabilirsiniz. Şüphe duyduğunuzda, bisiklet mağazanızla konuşun.
Knobby dağ bisikleti lastiği türleri: Küçük, yakın aralıklı düğmeler, düz ve kuru yollar için uygundur. Geniş aralıklı düğmeler, hem çamurlu hem de gevşek kir koşullarında yol tutuşunu iyileştirir.
Siping (küçük yarıklardan oluşan bir model), kökler ve kayalar gibi teknik arazilerde kavramaya yardımcı olur. Küçük, eşit aralıklı düğmeler, hardpack üzerinde viraj almada yardımcı olur.
Yol bisikleti lastiği türleri:
Kaygan bisiklet lastikleri: Asfalt gibi pürüzsüz yüzeylerde engelsiz yuvarlanma hızı için neredeyse olmayan bir sırt desenine sahiptir.
Yarı kaygan bisiklet lastikleri: Çoğunlukla pürüzsüz yüzeyler ve bazı arazi sürüşleri için üretilen bu lastikler, hızlı yuvarlanma için yumuşak bir merkeze ve viraj almaya yardımcı olmak için agresif yan basamaklara sahiptir.
Ters dişli lastikler: Ayrıca bazı pürüzlü yüzeylerde sürüş için tasarlanmışlardır, pürüzsüz yüzeylerde yuvarlanma hızı ile çok pürüzsüz olmayan yüzeylerde kavrama arasında bir uzlaşma sunarlar.
Sırt yönü: Çoğu lastik sırt deseni yönlüdür, yani onları geriye doğru monte etmek ve performanstan ödün vermek mümkündür. Yön bilgisi lastiğin yan duvarında olacaktır, bu nedenle herhangi bir lastiği takmadan önce burayı kontrol edin.
Ön ve arka tekerlek lastik izleri: Çoğu lastik ön veya arka tekerleğe özeldir, bu nedenle değiştireceğinizin de uygun olduğundan emin olun.
Bisiklet hakkında diğer yazılarımız için sitemizi ziyaret edin.