Bisiklet Fren Çeşitleri-Türleri

Bisiklet Fren Sistemleri

Bisiklet Fren Çeşitleri Nelerdir?

Bisiklet Frenlerinin Farklı Türleri Nelerdir?

Bisiklete binmek, bir spor olmaktan, bir hobiye, bir işe gidip gelme şekline ya da sadece saf heyecana kadar birçok farklı anlama gelebilir. Ancak her bisiklet sürücüsü için ortak olan bir şey, onları sürerken bisikletleri üzerinde tam kontrole sahip olma arzusudur ve bu noktada frenler devreye girer. Bisiklet frenleri, bisikletinizi kontrollü bir şekilde yavaşlatmanızı veya durdurmanızı sağlar. Frenlerin bir bisikletin en önemli unsurlarından biri olduğunu söylemek yanlış olmaz. Bugün piyasada farklı tipte frenler mevcuttur. Tüm frenlerin birincil işlevi, hızı azaltmak veya bisikleti durdurmak olsa da, her frenin diğerlerinden farklı olmasını sağlayan farklı özellikleri vardır. Ancak farklı fren türlerine bakmadan önce, bisiklet frenlerinin nasıl çalıştığını öğrenelim. Bisiklet Frenleri Nasıl Çalışır? Her çevrim freni, çevrim tekerleğinde bulunan bir frenleme yüzeyi ile sürtünme yaratan bir fren balatası etrafında tasarlanmıştır. Tekerlek hareket halindeyken fren balatası yüzeye doğru itilir. Fren koluna basınç uygulandığında sürtünme kuvveti de artar. Bu iki faktör, döngüyü yavaşlatmak için lastiğin tutuşuyla birlikte hareket eder.

1. Jant Freni

Bir jant freninde, bisiklet fren balataları tekerleğin kenarına kuvvet uygulayarak bisikletin yavaşlamasına ve durmasına neden olur. Bu tip fren genellikle gidon üzerine yerleştirilmiş bir kol ile etkinleştirilir.

Jant frenleri sağlam, hafif, uygun maliyetli ve basittir. Bakımları kolay olsa da düzenli bakım gerektirirler.

Ana Jant Fren Çeşitleri Nelerdir?

Jant frenleri, çubuk freni, kaliper freni, yandan çekme kaliper freni, merkezden çekme kaliper freni, U-freni, konsol freni, geleneksel konsol freni, V-freni, makaralı kam freni, delta freni ve hidrolik dahil olmak üzere birçok tiptedir. jant freni. Bunlardan başlıcaları şunlardır:

a- Kaliper Fren

Bu, kabloyla etkinleştirilen bir frendir. Bu fren sistemi, frenin dönen tekerleğin üzerinde belirli bir noktaya monte edilmesini sağlar. Kaliper frenler geniş lastikler için daha az etkili olduğu için dağ bisikletleri için tercih edilen fren sistemi değildir, ancak yol bisikletlerinde çok popülerdir.

b- Konsol Fren (Cantilever Break)

Bu jant freninde, çatalın veya pivotun aynı tarafında, ancak farklı noktalarda bulunan her bir kolda kablo bağlantısı ve fren pabucu bulunur. Bu frenler, balata ile takoz arasında geniş bir mesafeye izin verdiği için geniş lastikli bisikletlerde sıklıkla tercih edilir. Başka bir deyişle, konsol frenler dağ bisikletleri için mükemmel bir seçimdir.

2. V-Fren

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Doğrudan çekme freni veya doğrusal çekme freni olarak da bilinen V-freni, bir tür konsol frenidir. V-frenlerin temel mekanizması, aynı çerçeve üzerinde bulunan göbeklere monte edilerek çalışmasıdır. Genellikle uzun kolları vardır. Kablo bir kola ve kablo muhafazası diğerine bağlı kalır. V-frenler, çatal üzerinde izole bir kablo durdurmaya ihtiyaç duymadığından, birkaç dağ bisikletinde bulunan süspansiyon sistemleriyle iyi çalışırlar.

V-Frenler Nasıl Ayarlanır?

V-frenleri ayarlamak için ilk adım, fren kollarını hizalamaktır. Bunu yapmak için, kelepçeyi gevşetmeniz, gereksinimlerinize göre hizalamanız ve ayarlamanız, kelepçeleri tekrar yerine yerleştirmeniz ve sıkmanız gerekir. Ardından, fren balatalarını çıkarın ve inceleyin. Gerektiğinde temizleyin veya değiştirin ve fren balatalarını tekrar yerine yerleştirin.

3. Disk Fren

Bu sistemde, ana disk fren bileşeni, tekerlek göbeği üzerinde bulunan bir rotor veya metal disktir. Disk frenlerin çalışma prensibi, iki fren balatasına sahip bir kaliperin, tekerleği durdurmak için rotoru sıkmasıdır.

Bir disk fren çevrimi, inanılmaz fren gücü, yüksek güvenilirlik, hemen hemen her hava koşulunda olağanüstü çalışma ve jant aşınması olmaması gibi çeşitli avantajlar sunar. Bu fren sisteminin bir diğer artısı da, tam olarak istediğiniz miktarda frenleme gücü uygulamanıza olanak sağlamasıdır.

Unutulmamalıdır ki, disk fren sistemleri V-fren sistemlerine göre hem satın alırken hem de bakım aşamasında daha maliyetlidir.

Bu tip fren genellikle arazi, tur ve hiybrit bisikletlerde kullanılır.

Ana Disk Fren Çeşitleri Nelerdir?

Disk frenler temel olarak iki tiptir: mekanik ve hidrolik.

  1. Mekanik Disk Fren

Jant frenlerine benzer kablolar mekanik disk frenleri etkinleştirir. Bu frenler sistem ağırlığı açısından hafiftir ve maliyet ve bakım açısından düşüktür. Bir zamanlar, düşürme gidonlarına takılan fren koluyla uyumlu olan tek disk fren tipiydi, ancak artık değil.

 

  1. Hidrolik Disk Fren

Bir çevrim için bir hidrolik disk freninde, tamamen kapalı bir hattın içine yerleştirilen hidrolik sıvı, kablo kullanımının yerini alır. Fren uygulandığında, bunun neden olduğu basınç, sıvının kaliper içine hareket etmesini sağlar. Bu, balataların diske baskı yapmasına ve döngünün hızını düşürmesine neden olur. Bu frenin sürücüye daha fazla kontrol ve daha iyi frenleme gücü sunduğu bilinmektedir.

Hidrolik disk frenlerin ana avantajı, kapalı veya sızdırmaz bir fren sistemi olduğu için kir, su veya birikintilerin frenleri etkilememesidir. Bu onları büyük ölçüde bakım gerektirmez hale getirir.

Disk Frenler Nasıl Ayarlanır?

Mekanik disk frenleri ve hidrolik disk frenleri ayarlamak için farklı çevrim fren ayar yöntemlerini takip etmeniz gerekir.

Mekanik Disk Freni Ayarlama

Mekanik disk freni ayarlamak için, kaliper tarafında bulunan küçük ayar vidasını gevşetmek için bir tornavida kullanın. Kaliperin yanındaki ayar kadranını arayın ve freni ayarlamak için biraz çevirin. Kaliper kendisini doğrudan rotorun üzerinde ortalanmış bulana kadar ayarlamaya devam edin. Üzerinde çalıştığınız frene karşılık gelen kolu sıkarak frenlerin sıkılıp sıkılmadığını test edin. Son olarak cıvataları ve vidaları sıkın.

 

Hidrolik Disk Freni Ayarlama

Bir hidrolik disk frenini ayarlamak için, kaliper tarafında oturan iki altıgen cıvatayı bulun ve gevşetin. Ardından, ayarlamak istediğiniz tekerleğe karşılık gelen fren kolunu tutun ve birkaç kez sıkın. Bu, rotor üzerindeki kumpasın merkezdeki yerini bulmasını sağlayacaktır. Cıvataları sıkın ve kolu bırakın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir